Online Sergi: En İyi 10 Dijital Platform

Online Sergi: En İyi 10 Dijital Platform

Neredeyse tüm ihtiyaçlarımızı dijital ortamda karşılamaya ne kadar alıştık öyle değil mi? Alışveriş, eğitim, konser, film, toplantı, müze, online sergi ve daha pek çok şey… Daha önce bir sürü yol kat ederek ve bir dolu ücret ödeyerek yaptığımız her şey bazen ücretsiz, bazen de son derece ekonomik fiyatlarla elimizin altında duruyor.
Bu dijital çağa aya uydurmak biraz yaşı geçkince olanlarımız için ürkütücü gelse de zamana karşı koymak imkansız. Çocuklar ve gençler ise adeta akıllı telefonların, uygulamaların içine doğduklarından alışmakta güçlük çekmediler.
Biz de zaman zaman bloğumuzda, bilgisayar başında ya da akıllı telefonlarımızdan takip edebileceğimiz online sergi, müze, gezi, eğitim ve diğer etkinliklere dair bilgiler verip en iyileri listelemeye çalışıyoruz.
Bugünkü yazımız sanat duygumuzu perçinleyebileceğimiz en iyi 10 online sergi salonu ve müze ile ilgili…

Shopi Go Art

Shopi Go Art, 2D, 3D, 4D ve diğer sanat eserlerine yer veren, aynı zamanda eserlerin, sıra dışı tasarımların ve kitap satışlarının yapıldığı bir web sitesi… Yeni değil… Türkiye’nin ilk ve tek online konsept mağazası olarak 2012 Haziran ayında kurulan Shopi Go, Dünyaca ünlü markaların, çağdaş tasarımcıların son koleksiyonları, hayatı kolaylaştıran ilginç teknolojik ürünler, sıra dışı tasarımlar, dekoratif objeler, kitaplar ve kişisel bakım ürünleri gibi bir yaşam tarzının her alanına eşlik eden sanatsal bir ürün çeşitliliğine sahip.
Sanata dair röportaj ve yazıların bulunduğu bloğuna da göz atmanızı öneririz.
Ayda Demirci, Bengisu Bayrak, Ekin Balcıoğlu, Fırat Köletavitoğlu, Halit Demirel, Mert Diner, Oğulcan Sürmeli, Sinan Logie ve Chorus of Body küratörlüğünde yol alan Shopi Go, haklı olarak listemizde en üst sırada…

Galeri Soyut

1990 yılında Ankara’da açılmış olan Galeri Soyut, yaklaşık 600 metrekarelik alanda 3 sergi salonu ile sanatseverlerin uğrak yeri… Galeri Soyut birlikte çalıştığı sanatçıların yanı sıra genç sanatçıları da destekleyerek, web sayfasında açılan tüm sergileri yayınlanmakta, güncel ve geçmiş sergiler, sanal ortamda izlenebiliyor.
Web sitesinde, eserleri yakından inceleyebileceğiniz 2D sergilerin yanı sıra, gerçeklik algısını desteklemek için 3D sergilere de yer veriyor.

FovArt

2016 yılında kurulmuş olan platform, adını, ‘Görüş Alanı’ ya da ‘Görüş Aralığı’ anlamlarına gelen Fovizm hareketinden esinlenerek almış.
Web sitelerinde ünlü sanatçı Pablo Picasso’nun bir sözüne de yer vermişler;
“Sanatın amacı, günlük yaşamın tozunu ruhumuzdan yıkamaktır.”
Güzel ve çok doğru bir söz, değil mi?
Tam Sanat Online Galeri
Instagram hesabından canlı yayın sohbetleri de düzenleyen Tam Sanat, web sitesinde çeşitli disiplinlerden sanatçıların online sergi etkinliklerine de imza atıyor.
Tam Sanat’ın web sitesinde, sanata dair tüm kurum, müze, dernek, vakıf, kültür merkezi, federasyon ve meslek kuruluşlarının web adreslerinin yanı sıra kitaplar, filmler ve sanat terimleri sözlüğüne ulaşmanızı sağlayan kapsamlı bir kütüphanesi de bulunuyor.

İstanbul Modern

2004 yılında ülkemizin ilk çağdaş sanat müzesi olarak kurulan İstanbul Modern, fotoğraf, resim, heykel, seramik, mimari, sinema, yeni medya gibi farklı disiplinlere ait pek çok esere ev sahipliği yapıyor ve müze koleksiyonunda topluyor.
Müzenin koleksiyon, sergi ve eğitim programları, ziyaretçilere sanatı sevdirmeyi ve etkin biçimde sanata katılımlarını sağlamayı hedefliyor.
Karaköy’de 8.000 metrekarelik bir alana kurulan ve 14 yıl boyunca faaliyetlerini bu binada sürdüren İstanbul Modern, süreli ve sürekli sergiler, eğitim programları, kütüphane, sinema ve mağazasıyla faaliyetlerini sürdürüyor.
Web sitesinde online sergi etkinliklerine de yer veren İstanbul Modern, sanatseverlerin nabzını dijital ortamda da tutmaya devam ediyor.

Arter

Bir Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olan Arter, 2010 yılında açıldı. 2019 yılında taşındığı, Dolapdere’deki yeni binasında 18.000 metrekarelik, geniş bir alanda sanatseverlere ev sahipliği yapıyor.
Arter binasında, sergi, performans, öğrenme ve etkinlik alanlarının yanı sıra, bir kütüphane, sanat yayınlarına odaklanan bir kitabevi ve bir bistro da bulunuyor. Aynı zamanda web sitesi üzerinde, online sergi etkinliklerine de yer veriyor.

Evin Art Online Sergi Salonu

Evin Art Online Sergi Salonu, Nuri İyem, Nasip İyem, Rahmi Aksungur, Cansen Ercan, Emin Turan ve Setenay Alpsoy gibi sanatçıların eserlerine online olarak ulaşmamızı sağlıyor.

Pg Art Gallery

1993 yılında Bebek’te kurulan Pg Art Gallery, 2010 yılında Bebek’ten İstanbul’un tarihi kent merkezlerinden biri olan Tophane’ye taşınmış. 2000’lerin ortasından itibaren uluslararası sanat fuarlarına daha çok katılmaya başlayan galeri, benzer bir anlayışa sahip olduğu galeriler ve iş ortaklarıyla da bir dizi işbirliği geliştirmiş.
Web ortamında online sergi etkinlikleri de düzenleyen galeri, Pop-Up Galeri projesiyle Maslak’ta geleneksel bir atölyeyi açık bir sergi alanına dönüştürmüş. Sanatseverler ve koleksiyonerler için oldukça ilginç bir deneyim olsa gerek!

Arkas Sanat Merkezi

Arkas Sanat Merkezi, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın koleksiyonundan yola çıkılarak kuruldu.
İzmir’deki Fransız Fahri Konsolosluk binasının bir bölümü, kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas Holding’e tahsis edildi. Bir yıllık restorasyon çalışmalarının ardından bina 2011 yılında Arkas Sanat Merkezi adıyla açıldı.
Çağdaş bir sanat merkezine dönüştürülen iki katlı tarihi binada, 9 adet sergi odası ve 1 atölye bulunuyor. Arkas Sanat Merkezi, İzmir’e kazandırılmış tarihi bir bina olmasının yanında, birçok uluslararası ressamın eserlerinin sergilendiği ilk sanat merkezi olma özelliği de taşıyor.
Web sitesinde Ara Güler, Pablo Picasso eserlerinden örneklerin sergilendiği online sergi alanının yanı sıra, Arkas koleksiyonuna ait derlemelerin yer aldığı online sergi katalogları da dikkate değer.

Bahariye Art / International Art Gallery

Karma ve kişisel önemli sergilerin yapıldığı Bahariye Art, dijital ortamda da sanatseverlere hitap etmeye devam ediyor.
Sergilerin yanı sıra resim, seramik, heykel ve ebru atölyelerinin de düzenlendiği galeri Kadıköy’de yer alıyor.

Pera Müzesi

Pera Müzesi dijital online sergi bölümünde Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu, Kütahya Çini ve Seramikleri, Osman Hamdi Bey eserleri ve daha pek çok eser 360 derece tur teknolojisi ile gezilebiliyor.