Türkiye'den 30 online müze
Zeugma’dan Pera’ya Türkiye’den 30 Online Müze

Zeugma’dan Pera’ya Türkiye’den 30 Online Müze

Müzeler de teknolojik gelişmelere ayak uydurmakta gecikmedi ve online müze uygulamaları ile çağa ayak uydurdu. Yavaş yavaş her şey dijital platformlar üzerinde yer almaya başladı. Ne de olsa çağımız internet ve teknoloji çağı…

Biz de, arkeoloji, etnografya, tarih, jeoloji, sanat, bilim, doğa tarihi gibi pek çok konudaki eser ve koleksiyonlara ulaşmanızı sağlayan online müze içerikleri ilgili güzel bir liste hazırladık. Böylece bulunduğunuz yerden, birkaç tıklamayla online müze koridorlarında gezebileceksiniz.

İyi okumalar ve iyi gezmeler!

Kültür ve Turizm Bakanlığına Bağlı 24 Online Müze

Öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı online müze içeriklerine bir göz atalım. Bu müzelerin sanal turlarına https://www.sanalmuze.gov.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi / Ankara

Bu müze, Ankara Kalesi’nin kenarında, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma iki binada yer alıyor. Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han.

Müzede sergilenenler, Alacahöyük, Hacılar, Altıntepe, Boğazköy, Acemhöyük gibi Anadolu’nun çeşitli bölgelerindeki önemli ören yerlerinde bulunmuş eserleri kapsıyor.

Müzede, Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Erken Tunç, Asur Ticaret Kolonileri Çağları ile Hitit, Frig, Urartu eserlerini görmeniz mümkün. 

Devlet Resim ve Heykel Müzesi / Ankara

Resim ve heykel sanatına ait eserlerin sergilendiği müzede, Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Hoca Ali Rıza, İbrahim Çallı, Fikret Mualla, Şevket Dağ, Abidin Dino, Abdülmecit Efendi ve Zonaro gibi önemli ressamların yapıtları görülebilir. Online müze uygulamasında ülkemizin geçmişten bugüne en büyük ressamlarının eserlerini görmenizi tavsiye ederiz.

Ayasofya Müzesi / İstanbul

Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından kilise olarak yaptırılmış olan bina, İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilmiş, 1935 yılından beri de müze olarak kullanılıyor.

Sanat tarihi ve mimarî açıdan önemli bir katedral olan Ayasofya, kubbeli bazilika tipinde inşa edilmiş dünyanın en önemli anıt yapıları arasında yer alıyor.

Antalya Müzesi

Müze, 13 adet salon ve bahçe kısmındaki açık hava sergi bölümünden oluşuyor.

Anadolu ve Yakın Doğu Paleolitik çağ buluntularından, Perge, Limyra, Patara, Xanthos, Arykanda, Hacımusalar gibi ören yerlerindeki arkeolojik eserlere kadar, geçmişten günümüze pekçok eser sergileniyor.

Müzenin etnografya bölümlerinde, Aspendos çinileri, Selçuklu döneminden kalma Kur’an-ı Kerim, hat levhaları, tartı aletleri, Döşemealtı halılarından örnekler, 15. yüzyıla ait bir Uşak halısı ile Yörük yaşamından kesitlerin sergilendiği bölümler yer alıyor.

Göbeklitepe Ören Yeri Online Müze / Urfa

Göbeklitepe, dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu.  Üzerlerinde çeşitli hayvan figürlerinin bulunduğu T biçimli taşların daire şeklinde dizilmesi ile oluşturulmuş bu yapılar topluluğunun Çanak Çömleksiz Neolitik Çağa ait olduğu düşünülüyor.

Göbeklitepe 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alındı ve 2018’de kalıcı listeye girdi.

Troya Müzesi / Çanakkale

Troya antik kenti İlk kez Alman bir tüccar olan Heinrich Schliemann tarafından keşfedildi. Bulduğu altın eserlerin Priamos’un hazinesine ait olduğunu düşünen Schliemann, eserleri Yunanistan’a kaçırır. Osmanlı yetkilileri kendisine dava açınca Rusya’ya gider, fakat Rus çarı çalıntı eserleri kabul etmeyince tekrar Almanya’ya döner. II. Dünya Savaşının patlak vermesiyle hazineyi güvenli bir yerde tutmak isteyen Schliemann, eserleri Berlin’deki bir hayvanat bahçesinde saklar. Ruslar şehre girince hazineyi bulup Rusya’ya götürürler fakat bu eserler bulunanların sadece küçük bir kısmıdır. Zira Troya hazinesine ait parçalar dünyanın dört bir yanına dağılmıştır. Günümüzde bu eserlerin bir kısmı Puşkin Müzesi’nde sergileniyor.

Dünyanın diğer bölgelerine dağılmış eserlerin bir kısmını da Troya Müzesi online müze bölümünde ziyaret edebilirsiniz.

Gazi Müzesi / Samsun

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığında ilk kaldığı yer, şimdi müze olarak ziyaret edilmekte olan bu otel binası.

Müzenin üst katında Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri ile o günlerin izlerini taşıyan 191 adet eser sergileniyor.

Atatürk’ün kişisel eşyalarının yanı sıra, millî mücadele yıllarına ait fotoğraflar ve Samsun’a ayak basılan iskelenin adının verildiği ‘Tütün İskelesi’ adlı kabartma eser online müze ziyaretinde görülebilir.

Cumhuriyet Müzesi / Ankara

1924 yılından sonra, 36 yıl boyunca 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet veren yapı, 1981 yılında müze haline getirilerek ziyarete açıldı.

Online müze uygulamasının da ziyaretçilere açık olduğu müzede, Atatürk, Celal Bayar ve İsmet İnönü’nün kişisel eşyalarının yanı sıra, o döneme ait pek çok fotoğraf ve belge de yer alıyor.

Okunması 36,5 saat süren Nutuk ile Atatürk’ün 10. yıl Nutkunu okurken kullandığı mikrofon da sergideki önemli eserler arasında.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi / Muğla

Bodrum Kalesi içinde yer almakta olan bu 24 salondan oluşan müze, dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonuna sahip.

Farklı salonlarda, civardaki batık gemilerden çıkmış parçalar, Karya prensesi Ada’nın lahit ve buluntuları, Türk hamamı sergilemesi, Cam Batığı salonu, sikke ve mücevheratlar, eski tıp araç gereçleri, dünyanın bilinen en eski batığının replikası sergileniyor.

Kurtuluş Savaşı Müzesi / Ankara

1920-1924 yılları arasında, şu anda müze olarak ziyarete açılan bu bina, 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet verdi.

Müzede, döneme ait belge ve fotoğraflar sergileniyor.

Isparta Müzesi

1985 yılında ziyarete açılan müzede, arkeolojik ve etnografik eserler sergileniyor. Geleneksel ‘Isparta Evi’, sikkeler, antik heykeller, steller, ikonalar ve Roma dönemi seramik eserlerini de online müze linkinde görmek mümkün.

Kapadokya Açık Hava Müzesi / Nevşehir

Müze, kayalara oyulmuş manastır, şapel, kilise, mutfak, yemekhane ve yaşam alanlarından oluşuyor.

Kayseri piskoposu Aziz Basil tarafından bir dinî eğitim ve inanç merkezi olarak kurulan manastır, yaklaşık 1000 yıl kadar bu amaçla kullanılmış.

Müze alanı içinde yer alan, Rahibeler ve Rahipler Manastırları, Aziz Basil Şapeli, Elmalı Kilise, Azize Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, mutfak, kiler, şarap mahzeni, yemekhane, Karanlık Kilise, Azize Catherine Şapeli ve Çarıklı Kilise’yi online müze ile dijital ortamda gezebilirsiniz.

Mardin Müzesi

Paleolitik dönem arkeolojik eserlerinden günümüze dek Mardin kültürel mirasının görülebileceği online müze, 45.000’in üzerinde esere ev sahipliği yapıyor. Geleneksel Mardin evi mimarîsinin tüm özelliklerini taşıyan müze binasının avlusunda Asur, Bizans, Artuklu gibi Mezopotamya uygarlıklarına ait taş ve seramik eserler sergileniyor.

Bina içinde yer alan salonlarda ise Roma mozaikleri ve taş eserleri, çevredeki arkeolojik kazılarda çıkan eserler, tematik canlandırmalar, Abbasi, İlhanlı, Eyyubi, Bizans ve Artuklu hazineleri, etnografik eserler ile kaçakçılık ve dolandırıcılıkta kullanılan sahte eserler sergileniyor.

Topkapı Sarayı Online Müze / İstanbul

II. Mehmet tarafından yaptırılmış olan saray, 1924’te Atatürk’ün direktifiyle müze haline getirildi.

Alay Meydanı, Aya İrini Kilisesi, Bâb-ü’s Selâm, Bâb-ı Hümâyun, Divan Meydanı, Divan-ı Hümayun, Adalet Kasrı, Dış Hazine, Zülüflü Baltacılar Ocağı, Has Ahırlar, Beşir Ağa Camii ve Hamamı, Saray Mutfakları, Babüssaade, Sohum Kalesi Kitabesi, Enderun Avlusu, Arz Odası, Enderun Kütüphanesi, Enderun Hazinesi, Hazine Koğuşu, Has Oda ve Kutsal Emanetler Dairesi, Ağalar Camii, Kilerli Koğuşu, Kuşhane ve Harem Kapısı, Has Oda Koğuşu, Dördüncü Avlu, Sünnet Odası, Revan Köşkü, Bağdat Köşkü, İftariye Kameriyesi, Sofa Köşkü, Sofa Camii, Mecidiye Köşkü, Baş Lala Kulesi, Esvap Odası, Harem, Dolaplı Kubbe / Harem Hazinesi / Haremeyn Hazinesi, Şadırvanlı Sofa, Kara Ağalar Mescidi, Kara Ağalar Taşlığı, Cümle Kapısı, Valide Taşlığı, Kadın Efendi Daireleri, Valide Sultan Dairesi, Hünkâr ve Valide Sultan Hamamları, Hünkâr Sofası, III. Murad Has Odası, I. Ahmed Has Odası, III. Ahmed Has Odası, Veliahd Dairesi, Altınyol, Cariyeler ve Kadın Efendiler Taşlığı, Gözdeler Dairesi ve Mabeyn Taşlığı, Kızlar Kapısı, Nöbet Yeri ve Cariyeler Koridoru Topkapı Sarayı’nın bölümleri.

İmparatorluk Hazineleri, Avrupa Porselen ve Camları, Bakır Mutfak Eşyaları, Çin ve Japon Porselenleri, Gümüşler, Hırka-i Saadet Dairesi ve Kutsal Emanetler, İstanbul Cam ve Porselenleri, Padişah Elbiseleri, Padişah portreleri ve resim koleksiyonu ve silahlar online müze ziyaretinizde görebileceğiniz eserler.

Boğazköy Müzesi / Çorum

Hitit başşehri Hattuşa (Boğazköy)’de bulunmuş eserlerin sergilendiği müze 1966 yılında kuruldu. Şimdilerde online müze uygulaması da var.

Hitit dönemi eserlerin yanı sıra, müzede, Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Frig, Galat ve Doğu Roma eserlerini de görmek mümkün.

Uşak Arkeoloji Müzesi

Müzede, bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış arkeolojik eserlerin yanı sıra, Lidyalılar dönemine ait eserler ve Karun hazinesine ait buluntular sergileniyor. 

Efes Müzesi / İzmir

İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Müzesi’nde, Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, Eros başı, Priapos heykeli, mermer Artemis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsis heykeli, çeşitli mitolojik tanrı heykelleri ve Sokrates başı gibi pek çok eser sergileniyor.

Dolmabahçe Sarayı Online Müze / İstanbul

İstanbul Beşiktaş sahilinde yer alan saray, içindeki değerli eşyalar, halılar, çiniler, Zonaro ve Ayvazovksy imzalı yağlı boya tablolar, kristal ve gümüş eşyalar, Hereke halıları, kristal avizelerin yanı sıra, kapıları, bahçesi, hamamları, dönem dekorasyonu ve mimarisi ile görülmeye değerdir.

Atatürk’ün İstanbul’a geldiğinde konakladığı sarayın 71 numaralı odası, aynı zamanda 1938 yılında gözlerini yumduğu odadır.

Zeugma Mozaik Müzesi / Gaziantep

Zeugma antik kentinde bulunmuş olan mozaik eserlerin, heykel, kabartma, mezar steli ve bulla adı verilen mühür baskıların yer aldığı müzede, ‘Çingene Kızı’ adlı meşhur mozaik eser de özel bir bölümde sergileniyor. Online müze uygulamasıyla ziyaret edip görebileceğiniz Zeugma mozaikleri, döneminin en iyi işçiliğe sahip örneklerini teşkil ediyor.

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Paleolitik döneme tarihlenen, gergedan, at  ve deniz hayvanlarının fosillerinden, Traklara ait stellere, amforalardan figürinlere kadar pekçok arkeolojik esere ev sahipliği yapan online müze, etnografya eserleriyle de görülmeye değer.

Bahçesinde, Roma dönemine ait lahit, dolmen ve menhirler, Osmanlı dönemine ait mezar taşları, Hellenistik ve Roma sütun başları yer alıyor.

Halılar, işlemeler, ibrikler, buhurdanlıklar, gülabdanlar ve yöreye has kıyafetlerin yanı sıra hat sanatından örnekler, fermanlar, Edirnekâri süsleme tekniği ile bezenmiş eşyalar da müzede yer alıyor.

Konya Mevlâna Müzesi

Mevlâna Celaleddin Rumî’nin Konya’daki dergâhı bugün müze olarak ziyaret ediliyor. Aynı zamanda online müze uygulaması da mevcut. Burası, Selçuklu sultanı Alâeddin Keykubad tarafından Mevlâna Celaleddin Rumî’nin babası Sultânü-l Ulemâ Bâhaeddin Veled’e hediye edilmiş olan, sarayın gül bahçesi.

Müze avlusuna Dervişan Kapısı ile giriliyor. Müze, Derviş Hücreleri, Matbah ve Hürrem Paşa Türbesi, Üçler Mezarlığı, Hâmûşan (Susmuşlar) Kapısı’nın yer aldığı, yaklaşık 18.000 metrekarelik büyük bir alanda yer alıyor.

Müzede, kandiller, müzik aletleri ve Mevlevîliğe ait eşyaların yanı sıra 4.000’in üzerinde el yazması eserin bulunduğu dev bir kütüphane yer alıyor.

Kars Müzesi

Müzede, Paleolitik, Eski Tunç, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserleri sergileniyor.

Etnografya salonunda yörenin kültürel dokusunu yansıtan dokuma aletleri, kaftanlar, kemerler, el yazması eserler, mutfak kapları, şamdanlar ve mühürler sergilenirken, müze bahçesinde Kazım Karabekir Paşa’ya Kars Antlaşması için şehre gelen Rus generaller tarafından hediye edilmiş olan Beyaz Vagon yer alıyor.

Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi

Müzede sergilenen eserler arasında, hat örnekleri, yazı takımları, silahlar, sancak, nişan ve madalyalar, kandiller, gülabdanlar, ahşap süslemeler, çini ve seramik örnekler ve Türk-İslam kültürel-sanatsal geçmişine tanıklık eden pek çok eser yer alıyor. Bu eserleri online müze linki üzerinde görebilirsiniz.

Burdur Arkeoloji Müzesi

Müze, Hacılar, Kuruçay, Höyücek Höyükleri ile Boubon, Kibyra ve Sagalassos kazılarından çıkarılan 60.000’den fazla eseri bünyesinde barındıran, ülkemizin en zengin müzelerinden.

Müze bahçesinde Frig, Hellen, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemi heykel, stel, lahit ve yazıtlar bulunuyor.

Kapalı bölümlerde heykeller, frizler ve bölge antik yerleşimlerinde ortaya çıkarılmış eserler yer alıyor.

Özel Kuruluş ve Vakıflara Bağlı Online Müze Uygulamaları

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerin yanı sıra, özel müzelerin web adreslerinden de online müze turları yapmak mümkün. Bu müzelerle ilgili de kısa bilgiler ve online müze linklerini verelim;

Arkas Sanat Merkezi Online Müze / İzmir

2011 yılında kurulmuş olan sanat merkezi, online müze uygulaması ile kendi koleksiyonunda yer alan eserler ve çeşitli sanatçıların eserlerini ziyaretçilerle buluşturuyor.

Arkas Sanat Merkezi online müze uygulamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

http://www.arkassanatmerkezi.com

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

Enstitü, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın kültür, sanat, eğitim ve sağlık alanlarında faaliyette bulunmak amacıyla başlattığı  kültür-sanat projelerinden biri.

Bünyesinde “Galeri”, “Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları”, “Osmanlı Araştırmaları” ve “Bizans Araştırmaları” bölümleri bulunan, yanı sıra kamuya açık bir kütüphanesi ve Bilgi-Belge Merkezi bulunan enstitü, web sitesindeki online müze ve sergi uygulamasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü online müze ve sergi uygulamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

https://www.iae.org.tr/dijital-sergiler

Aydın Doğan Vakfı Sanal Müzesi / İstanbul

Vakıf, her yıl gerçekleştirdiği ‘Aydın Doğan Vakfı Karikatür Yarışması’ ve özel karikatür sergileriyle önemli bir misyon sürdürüyor. Web sitesindeki online müze bölümünde dünya karikatür sanatının güzel örneklerini görmeniz mümkün. 

Aydın Doğan Vakfı online müze ve dijital sergi uygulamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

https://sanalmuze.aydindoganvakfi.org.tr

Pera Müzesi / İstanbul

Pera Müzesi de, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın kültür-sanat projelerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Pera Müzesi online müze ve dijital sergi uygulamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

https://www.peramuzesi.org.tr/dijital-sergiler

Yapı Kredi Sanal Müzesi

Yapı Kredi online müze uygulaması, arşivindeki reklam filmleri, kısa filmler, fotoğraflar, sikkelerin yanı sıra, Mustafa Kemal Atatürk’e ait fotoğrafların, kişisel eşyaların üç boyutlu olarak yer aldığı zengin bir koleksiyon içeriyor.

Yapı Kredi online müze ve dijital sergi uygulamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

http://yapikredisanalmuze.com

Sakıp Sabancı Müzesi

Müzeye ait tüm koleksiyon ve arşivlerin dijital bir ortamda ziyaret edilebileceği web sitesi, hat ve resim koleksiyonu, Abidin Dino arşivi ve Emirgan Arşivine ait tüm bilgilerin yer aldığı bir online müze

Sakıp Sabancı Müzesi online müze uygulamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

https://digitalssm.org