E-spor Nedir? En Popüler E-spor Turnuvaları
E-spor Nedir? En Popüler E-spor Turnuvaları

E-spor Nedir? En Popüler E-spor Turnuvaları

E-spor Nedir?

E-spor bilgisayar teknolojilerinin gelişimi ve internetin yaygınlaşmasıyla giderek daha aşina olduğumuz kavramlardan biri oldu. Uluslararası spor organizasyonlarının düzenlediği, dünyanın her yerinden oyuncuların internet ortamında bir araya gelip oynadığı elektronik spor karşılaşmaları e-spor olarak tanımlanıyor. Oyuncularına ise e-sporcu, elektronik sporcu ya da siber sporcu (cyberathlete) deniyor.

Çok geniş kitlelere hitap ediyor çünkü çoğu zaman evimizin dışında spor yapmak için zamanımız kısıtlı… Daha global yaşıyoruz, sosyalleşmek, yeni arkadaşlar edinmek istiyoruz ve oyun oynamayı, rekabet etmeyi de seviyoruz.

E-spor Tarihçesi

Bu spor dalı aslında yeni bir kavram değil, dünyada yaklaşık 50 yıllık bir geçmişi var.

1972 yılında kurulan Japon Atari şirketinin ürettiği oyun konsolları ve oyun kasetleri ile bu elektronik oyun teknolojisinin ilk uygulayıcılarından biriydi. O kadar sevildi ve yaygınlaştı ki, dijital oyunların oynandığı kafeteryalar, ‘atari salonu’ diye adlandırılır oldu. 80’li yıllarda, büyük şehirlerdeki neredeyse her mahallede atari salonları vardı.

Super Mario, Alaaddin, Islander, Street Fighter, Kung Fu Master, Mortal Kombat, Pacman, Soccer, Tennis, Goal 3, Olympic Games, Fishing Derby, Freeway, Excite Bike, Captain Tsubasa, Duck Hunt gibi klasik Atari oyunlarını bilmeyenimiz, oynamadıysak bile hatırlamayanımız yoktur herhalde.

Atari ve benzer şirketlerin önayak olduğu işte bu hücum, savunma, performans ve konsantrasyon gerektiren karşılaşmalı oyunlar, günümüz e-spor kavramının temelini oluşturdu.

Günümüzde e-spor, bireysellikten uzaklaşıp turnuvaları yapılan profesyonel bir alan haline geldi.

Spor mu, Oyun mu?

E-spor tanımlamasının kullanılmaya başlandığı ilk yıllarda, dijital ortamdaki bu oyunların spor olup olmadığı konusu oldukça tartışmalıydı.

Bazı kişiler bu dijital oyunları spor olarak kabul etmezken, pek çok kişi de, zihin egzersizi, hızlı karar verme, konsantrasyon, strateji, ustalık ve zamanlama becerisi gerektirdiği için spor olduğu konusunda hemfikirdi. Kimileri de ‘zihin sporu’ olarak tanımlanması gerektiğini savunuyorlardı.

2015 yılında, bu konudaki farklı görüşleri tartışmak üzere, E-sporlar Dünya Şampiyonası bünyesinde, Uluslararası E-spor Federasyonu tarafından bir panel düzenlendi.

2017 yılında, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından düzenlenen bir zirvede, karşılaşmalı ve rekabete dayalı e-spor oyunlarının bir spor olarak kabul edilebileceği sonucuna varıldı. Çünkü elektronik sporcular da, fiziksel spor yapan sporcular gibi, oldukça yoğun bir hazırlık süreci, zihinsel bir antrenman ve eğitim sürecinden geçerek rekabet  ediyorlar.

Günümüzde, e-spor, fiziksel spor dallarının yanı sıra, bir spor dalı olarak kabul görüyor. Fakat bir oyunun e-spor olarak kabul edilebilmesi ve turnuvalara katılabilmesi için bazı şartlar gerekiyor.

Bir Oyunun E-spor Olarak Kabul Edilebilmesi İçin Neler Gerekiyor?

‘Kazanmak için öde’ modeli (Pay to Win, P2W), rekabet oyunu olması, birden fazla oyuncusunun olması, oyunun belirli kurallara bağlı olması ve oyunda uzman seviyesine gelmenin zor olması  gerekiyor. Bu şartlar sağlandığında oyun, e-spor sınıflandırmasına giriyor ve turnuvalara katılabiliyor.

E-spor ve En Popüler Turnuvalar

Electronic Sports World Cup, Global Starcraft II League, DreamHack, Cyberathlete Professional League,  Intel Extreme Masters, World Cyber Games, League of Legends World Championship, Major League Gaming Pro Circuit, The International, Evolution Championship Series en popüler turnuvalar arasında yer alıyor.

Karşılaşmalarda, tıpkı fiziksel ortamdaki sporlarının turnuvalarında olduğu gibi, iki kişinin ya da takımların karşılıklı rekabeti söz konusu. Binlerce kişi bu turnuvaları arenalarda veya online olarak internet üzerinden izliyor.

En Popüler E-spor Oyunları Neler?

Profesyonel bir alan haline gelen e-spor kavramı ile birlikte, League of Legends, DOTA 2, StarCraft II, Arena of Valor, Rainbow Six Siege, Call of Duty, Magic: The Gathering, Heartstone, World of Tanks, Heroes of Storm, Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG), Overwatch, Counter Strike, Halo, FIFA18, Rocket League, Fortnite gibi popüler oyun turnuvalarına dev şirketler sponsor oluyor ve bu turnuvalarda kazanan elektronik sporcular oldukça hatırı sayılır paralar kazanıyorlar.

Sponsorlar ve Ödüller

Turnuvalara sponsor olanların başında Intel, Coca Cola, Red Bull, Audi, ASUS, Logitech gibi şirketler geliyor. Bu destek e-sporcuların ekipman ve ulaşım masraflarını  karşılamakla birlikte maaş almalarını da sağlıyor.

Geçtiğimiz birkaç yıldan örnek vermek gerekirse, 2017 yılında ödül havuzunda 115 milyon dolar bulunan e-spor turnuvaları, 2018 yılında 163 milyon dolar, 2019 yılında 211 milyon doların üzerinde ödül dağıttı.