Evde Etkinlik Yapmak
Evde Etkinlik Önerileri: Sıkılmaya Zaman Yok!

Evde Etkinlik Önerileri: Sıkılmaya Zaman Yok!

Evde Etkinlik Yapmak: Hem Keyifli Hem Yaratıcı

Evde etkinlik yapılabilir mi? Peki neler yapabiliriz, hiç düşündünüz mü?

Etkinlik denilince hemen aklımıza ev dışında yaptığımız faaliyetler gelir. Sinemaya, tiyatroya gitmek, geziler, kurslar, spor, sanat… Bir şeyi yerinde, kendine özel alanda, içinde yer alarak yapmak, yaşayarak, gözlemleyerek ve sosyalleşerek katılımda bulunmak elbette önemli. Fakat bir yandan zamanımız da kısıtlı… Dünyadaki her müzeyi, her sergiyi ziyaret etmemiz imkânsız. Her sergiye, her festivale, her bienale, her eğitime katılmamız da öyle…

Üstelik bazen çeşitli sebeplerle evde daha çok zaman geçirmemiz gerekebilir. İlgilenmemiz gerek çocuklarımız, ailemiz, evcil dostlarımız vardır. Gündelik rutin işler, sosyal hayatımız, özel hayatımız, yoğun iş koşturmacamız bir yandan devam etmektedir.

Büyük şehirlerden birinde yaşıyorsak, bir yerden bir yere gitmek saatlerimizi alır. Trafik, kalabalık can sıkıcıdır. Hafta içi işten yorgun argın gelir, bir etkinliğe katılmak için tekrar yollara düşeriz. Eve döndüğümüzde hissettiğimiz yorgunluk çoğu zaman etkinliğin hazzının ve kazanımlarının önüne geçer.

Hafta sonları aynı keşmekeş içinde bir yerden bir yere sürüklenmek istemeyiz ve evde kalmak daha iyi bir fikirmiş gibi görünür.

Pek çoğumuz bir evin içine yüzlerce farklı etkinliğin sığabileceğinden ve evde etkinlik seçeneklerinden habersizizdir. Evde etkinlik yapabileceğimizi düşünmek bir yana, evde olmayı, can sıkıntısı ve boşlukla özdeşleştiririz.

Bu yazımızda sizlere evde etkinlik çeşitleri konusunda fikir vermek istedik. Göreceksiniz ki, evde kalmak zorunda olduğumuz ya da bunu tercih ettiğimiz zamanlarda kaliteli ve hoş vakit geçirmek için çok fazla evde etkinlik türü var… Üstelik son derece eğlenceli, keyifli ve öğretici… Seçin, beğenin, yapın!

Evde etkinlik çeşitleri arasında en yaratıcı olanlardan başlayalım istedik. Ne de olsa sanat ruhun gıdası…

Sanatsal çalışmalar yapmak için ille de sanatçı olmamıza gerek yok. Becerebildiğimiz kadarı ruhumuzu ve yaşantımızı zenginleştirmek için yeterli.

Sanat profesyonelleri gibi para kazanma ya da ustaca işler ortaya koyma çabası gütmemize gerek yok. Sanat, profesyonel olsun ya da olmasın herkes içindir.  Hem, belki de içimizde bir yerlerde, gizli kalmış bir sanatçı keşfedilmeyi bekliyordur, ne dersiniz? Yaptıklarınızı sosyal medyada, kişisel bloğunuzda paylaşabilir, böylece başkalarının beğenisine sunabilirsiniz.

Kim bilir belki günün birinde ürettikleriniz profesyonel olarak da yer bulur. Şimdiden kolay gelsin!

Evde Etkinlik Önerilerimize Göz Atın!

Şiir Yazmayı Hiç Denediniz mi?

Şiir, edebiyat dallarının en zor ve kompleks alanlarından biri elbette. Çünkü şiirde, dili etkin kullanabilme yetisinin yanı sıra, kısa ve öz anlatımlarla en vurucu etkiyi yapma zorunluluğu var. Kısa, daima en zor olandır. Fakat bu zorluğun üstesinden gelemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Şiir, duygularımızı, düşüncelerimizi yansıtmak için eşsiz bir araç. Evde etkinlik seçeneklerimiz arasında şurada dursun… Deneyebiliriz… 

Hikâye Yazmaya Ne Dersiniz?

Önce ufak başlangıçlar yapabiliriz. Kısa, tek sayfalık hikâyeler belki… Başımızdan geçen komik, hüzünlü ya da düşündürücü olayları yazı diliyle anlatabiliriz. Bu hikâyeler yetişkinlere ya da çocuklara yönelik olabilir. Bu tür yaratıcı aktivitelere sadece evde etkinlik seçeneği olarak bakmak doğru olmayabilir. Kültürel, duygusal, ruhsal olarak gelişirken yaşamsal edinimlerimizi güçlendirdiğimiz eşsiz bir alandır yazmak…

En Keyifli Etkinlik: Günlük Yazmanın Büyüsü

Şiir ve hikâye yazmakta zorlanıyorsanız işe günlük yazarak başlayabilirsiniz.

Günlük yazmak, hem yaşadığımız olayları daha iyi analiz etmemizi, yazma yeteneğimizin ve kendimizi ifade yeteneğimizin gelişmesini sağlar, hem etkili bir deşarj yöntemidir, hem de gelecekte anı zenginliğine sahip olmamızın yolunu açar. Tanınmış kişilerin yayımlanmış günlüklerini okumuşsunuzdur. Günlükler, uzun bir periyotta tarihe de tanıklık etmemizi sağlayan güçlü bir yazın çeşididir.

Evde Etkinlik Yapmanın En Renkli Hâli: Resim Yapmak…

Resim sanatının o renkli dünyasına girmek şüphesiz ruhumuzu dinlendirir.

İlle tuval üstünde yağlı boya ile çalışmak zorunda değiliz. Kâğıt üzerinde desenler oluşturup sulu boya veya akrilikle boyayabiliriz. Sünger, fırça, kumaş gibi malzemelerle doku verebilir, yine yaprak, taş, kumaş, yün gibi malzemeleri uygulayarak boyut kazandırabiliriz. Evde etkinlik yapmanın en renkli, en yaratıcı şekli, resim yapmak!

Eski Eşyaları Onarmak, Boyamak

Son zamanlarda çok popüler olmuş yeni bir akım bu. Eski eşyaları değerlendirmek ve onlara yepyeni bir dokunuş kazandırmak üzere mobilyaları boyayıp verniklemek… Öyle ki bu işi meslek olarak seçip, yeniledikleri eşyaların satışını yapanlar bile var.

Vernikli mobilyaları nasıl boyayacağım, zımparalamak lazım, atölye lazım diyenler için şunu belirtelim; tebeşir boyalarla (chalk paint) vernikli eşyalarımızı bile, zımparalamadan kolayca boyamamız mümkün. Evde etkinlik faaliyetlerinin gerçekten en keyifli ve renovatif olanlarından biri eski mobilya yenileme…

Mobilya Tasarımı

İşi biraz daha ileriye götürmek istiyorsak, mobilya tasarımı son derece yaratıcı bir hobi seçeneği olabilir. Elbette ki ahşap işleri için alet edevat satın almamız ve evimizde bu işe özel bir bölüm ayırmamız gerekir.

Eski Kıyafetlerin Renovasyonu

Yeni trend evde etkinlik çeşitlerinden biri de eski kıyafetlerin renovasyonu. Dar ya da bollaşmış kıyafetleri yeniden giyilir hale getirmekten bahsetmiyoruz aslında. Onları farklı bir forma sokmaktan, kendi tarzımıza uygun hale getirmekten bahsediyoruz. Pullar, payetlerle işleyerek, boyayarak, kesip biçerek tamamen değiştirmek ve keyifle kullanmaya devam etmekten. Hem ekonomimize katkı, hem evde etkinlik çalışması, hem zevkli bir hobi… 

Kilden Objeler Tasarlamak

Pek çoğumuz kille tanışmamış olabiliriz. Kırtasiyelerde, farklı gramajlarda, paketler halinde satılmakta olan, kendiliğinden kuruyan killerle bir şeyler tasarlamak çok keyifli. Küçük tabaklar, sanatsal heykelcikler, hayvan figürleri, kalemlik, sabunluk gibi pek çok şey üretmek tamamen bizim yaratıcılığımıza kalıyor. Bu killerin kuruması eziyetsiz ve çabuk. Birkaç saat boyunca kurumaya bırakmamız yeterli. Ardından akrilik boyalarla boyayabilir ve vernikleyebiliriz.

Evde Etkinlik: Şık Takılar Tasarlayın!

Evde etkinlik türlerinin en yaratıcı olanlarından biri takı tasarımı şüphesiz. Boncuklar, yarı değerli taşlar, ahşap, deri, yün… Elinize ne geçtiyse tasarlayın. Özellikle doğal malzemelerden yapılmış takılar şu sıralar çok moda. Bu tür takıları tasarlanmak bir o kadar da ucuz!

El Yapımı Kâğıt / El Yapımı Kitap

Zamanla o kadar farklı el emeği ürünler, evde etkinlik çalışmaları popüler hale geliyor ki şaşmamak elde değil. Aslında atık kâğıtları çeşitli işlemlerden geçirerek yeniden kâğıt haline getirmek, o kâğıtları birbirine dikip ciltleyerek kitap ve defterler yapmak çok eskiden beri var. Fakat bu keyifli çalışmaların ülkemizde de yapıldığını bilmek ve yapım aşamalarının öğrenilebileceği atölyelerin varlığını görmek çok sevindirici… Evde, birkaç malzeme ve aparatla kolayca yapmanız mümkün. Bizce evde etkinlik seçeneklerimiz arasına almalıyız… Çünkü çok keyifli olsa gerek! Hele bir de o defterlerde günlük tuttuğumuzu, yazıp çizdiğimizi düşünmek heyecan verici!

Kâğıttan Tasarımlar

Yine farklı bir evde etkinlik fikri daha… Atık kâğıtların bazı işlemlerden geçirilip şekillendirilmesiyle yapılan değişik objeler… Abajur başlıkları, kâseler, sanatsal bebekler, panolar ve daha pek çok şey… Geri dönüşüm açısından bakarsak gelecekte bu tür ürünlerin daha popüler olacağı kesin.

Evde Etkinlik ve Mandala

Mandala, Sanskritçede ‘daire’ anlamına gelen, konsantrasyon amaçlı bir meditatif aktivite. Genellikle mandaladaki geometrik çizimler evreni, metafizik dünyayı sembolize eder. Benzeri geometrik çizimlere Hindistan dışında başka eski kültürlerde de, örneğin Aztekler, Mayalar, Çinliler ve Perslerde de görmekteyiz. Evde etkinlik yapmanın en kolay şekli… Sadece boyalarımız ve mandala çizimimiz…

Klasik El Sanatlarımız; Örgü / Dikiş / Nakış

Bu teknikler yüzlerce yılın örme, dokuma, nakşetme bilgilerini bünyesinde barındırır. Sadece bazı model ve desenleri günümüz modasına uygun şekilde tasarlayabiliriz.  Fakat geleneksel motif ve modellerden vazgeçmek de mümkün değil elbette. İğne oyaları, Türkan Şoray kirpikleri, etaminler başımızın tacı… 

Makrome

Makrome 90’lı yıllarda çok popülerdi. Sonra bir ara unutuldu. Fakat şimdi yeniden evde etkinlik türleri arasına girip gündeme geldi. Makrome örgü teknikleriyle hayâl ettiğimiz her tür tasarımı üç boyutlu hale getirmemiz mümkün. Makrome işiyle neler mi yapılıyor? Saksılık, pano, kitaplık, çanta, gazetelik, anahtarlık, perde, çerçeve, düş kapanı, avize, blûz, çeşitli takılar, örtüler ve daha pek çok şey…

Evde Etkinlik ve Puzzle Yapımı

Puzzle genelde çocukların evde etkinlik çalışması gibi algılanır ama bu doğru değil. Yetişkinler için de, çok parçalı, harika puzzlelar var. Bazı çizerler kendi çizimlerini de puzzle haline getirip satışa sunuyorlar. Bunlar da ayrı bir keyif… Evde etkinlik listemize ekleyelim, deneyelim ve eğlenelim!

Keçe İle Objeler: Evde Etkinlik

Keçe, saf yünün taranması ya da dövülmesi yöntemiyle elde edilen kaba, kalın bir kumaş türü… Keçeden harika objeler, aksesuarlar, şallar, örtüler, giysiler, hatta sanatsal bebekler yapmak mümkün. Geleneksel bir formu, kumaş ve keçe gibi malzemelerin birlikte kullanıldığı kitre bebekler… Atölye gerektirmeyen bu güzel hobi, evde etkinlik türlerinden biri…

Oyunlar Çocuk Oyunu Değil!

Oyun oynamanın sadece çocuklara özgü olduğunu düşünenler yanılıyor. Yetişkinler için tasarlanmış pek çok oyun bulunuyor ve bu oyunlar evde etkinlik yapmanın en zeka geliştirici çeşitlerinden biri. Konsol oyunlarından, jenga, anlat bakalım, scrabble, kızma birader, tabu, monopoly gibi kutu oyunlarına, kart oyunlarından mikado, mangala, domino, abbalon, okey, dama, satranç gibi oyunlara, dedektiflik oyunlarından isim-şehir, evet-hayır, dart, sessiz sinema ve amiral battı gibi klasiklere kadar bir sürü oyun içimizdeki çocuğun evde etkinlik planlarından biri olabilir.

İlgili bir yazımız: “E-spor Nedir? En Popüler E-spor Turnuvaları”

Kitap / E-kitap

Kitaplar gerçekten de insanın en iyi dostları… Kitap kokusu hiçbir şeye benzemez. Fakat artık dijital e-kitaplar da var. Kütüphanesini gittiği her yere götürüp bol bol okumak isteyenler için!

Her Hafta Bir Film Yönetmeni

Film izlemeyi çoğumuz severiz. Bizim önerimiz, her hafta bir yönetmenin filmografisinden örnekler izlemek…  Karma karışık bir düzen takip edip film izlemek yerine kendi kendimize biraz daha sistemli, ‘Her Hafta Bir Yönetmen’ oyunu oynayabiliriz. Evde etkinlik planlarımızı bu şekilde daha yaratıcı hale getirerek daha çok keyif alabiliriz.

Bulmaca Çözmek

Yediden yetmişe pek çok kişinin sevdiği bulmacalar… Çengel bulmaca, kare bulmaca, sudoku ve zekâ bulmacalarını çözmek evde etkinlik türlerinin, zekâyı ve kelime dağarcığını geliştiren en keyifli olanlarından…

Bebek ve Kukla Yapımı

Ülkemizde son zamanlarda en çok talep edilen yaratıcı aktivitelerden, evde etkinlik türlerinden biri sanatsal bebek ve kukla yapımı… Çeşitli malzemeler kullanılarak tasarlanan bu bebek ve kuklalar farklı ölçülerde, farklı stillerde olabiliyor. Keçe, kil, kumaş, seramik, yün, porselen, ahşap gibi pek çok malzeme bebek ve kukla yapımında kullanılmakta. Biz de evde bulunan malzemelerimizle sanatsal bir bebek veya kukla yapabiliriz. Küçük çocuğumuz varsa, işe parmak kuklaları ile başlayabiliriz.

Enstrüman Çalmak

Enstrüman çalmak için mutlaka müzisyen olmamıza, bu konuda çok yetenekli olmamıza gerek yok.  Sadece kendimiz için çalabiliriz. Aile bireylerimizle, arkadaşlarımızla bir aradayken çalabiliriz. Müzik ruhun gıdası… Bağlama, akordeon, melodika, basit flüt, darbuka, gitar… Üflemeli, tuşlu, telli, hangi tür enstrümana ilgi duyuyorsak birinden başlayalım!

Evde Etkinlik ve Eğlence Bir Arada: Karaoke Partisi

Karaoke yapmak için ille de karaoke barlara gitmeye ne gerek var! Evimizde, aile bireylerimizle karaoke partisi düzenleyebiliriz. Bir sürü şarkının sözlerini öğrenirken aynı zamanda eğlenmenin ve evde etkinlik yapmanın güzel bir yolu…

Dans

Evimizin salonunda, televizyon karşısında dans etmeye hayır diyemeyiz. Hem spor, hem sanat, hem sağlık, hem keyif… Daha ne olsun.

Mutfak Sanatları

Mutfakta vakit geçirmeyi sevenler ya da öğrenmek isteyenler için evde etkinlik türlerinden en keyiflisi bu olsa gerek! Bu işi keyifli bir öğrenme etkinliğine çevirmek için örneğin haftada bir gün dünya mutfağından, bir gün ülkemizin yerel lezzetlerinden birer tarif deneyebiliriz.

Çikolata, pasta ve ekmek yapımı gibi daha spesifik alanlara ilgisi olanlar, bu konuda kendilerini geliştirmek için çeşitli online workshoplara göz atabilirler.

Online Eğitim, Kurs ve Workshoplar

Artık dijital bir çağda yaşıyoruz. Bir konuda bilgi birikimimizi arttırmak ve bir şeyler ortaya koymak için saatlerce yolculuk edip bir sürü zaman kaybına uğramak zorunda değiliz. İnternet üzerindeki bazı eğitim platformlarında, mobil uygulamalarda, anlık ileti programlarında uygulanan birçok eğitim, kurs ve atölye bizi bekliyor! Kariyerimizi sağlamlaştırmak, akademik  ve meslekî eğitimler almak için online üniversiteler de mevcut.

İlgili bir yazımız: “Online Eğitim Nedir? Zaman veMekandan Bağımsız Eğitim”

İlgili bir başka yazımız için: “Online Eğitim Avantajları

Online Müzeler

Şimdi sırada, müze gezmeyi seven ama vakit bulamayanlar için bir evde etkinlik önerimiz var. Tarihe, arkeolojiye, etnografyaya, sanata meraklı olanların tutkusudur müze ziyaretleri. Fakat bazen ya zamanımız olmaz ya da işten vakit ayıramayabiliriz. Bu  durumda online müzeler imdadımıza yetişiyorlar. Sanal gezinti uygulamaları ile desteklenmiş bu online müzeleri, adeta bir müzenin koridorlarında gerçekten dolaşıyormuşçasına keyifle gezebiliriz.

Ülkemizden 30 müzenin linklerine ulaşmak ve online ziyaret etmek için “Zeugma’dan Pera’ya: Türkiye’den 30 Online Müze” yazımıza göz atabilirsiniz.

Dinlendirici Bir Evde Etkinlik Seçeneği: Yoga

Yoga hem bedeni, hem de ruhu disipline eden bir Uzak Doğu felsefesidir. Yoga hareketleri bedenimize olağanüstü bir esneklik kazandırır, doğru nefes almayı sağlar, adeta ruhumuzu eğitir. Evinizin bir köşesinde, bir mat üstünde kolaylıkla yoga yapabilirsiniz. Hatta çocuklarınızla, eşinizle, arkadaşlarınızla birlikte…

Meditasyon ise yogadan farklı olarak, ruhumuzu dinlendirme, stresi azaltma, farkındalığı arttırma, verimlilik ve yaratıcılığı destekleme aktivitesidir. Kişinin kendi içine, ruh dünyasının derinliklerine yönelmesini sağlar. Bazen meditasyona özel ses ve müzikler eşlik eder.

Doğal Sağlık ve Bakım Ürünleri / Uygulamaları

Artık doğala dönüş başladı. Kimyasallardan uzak, daha sağlıklı ve geri dönüşüme uygun ürünler giderek daha da popüler hale geliyor. Çeşitli aromatik yağlar, esanslar, cildimizi doğal minerallerle besleyen malzemeler temin ederek, sabun, diş macunu, deodorant, cilt kremi ve benzeri doğal bakım ürünlerini evde kendimiz hazırlayıp doğal bakımın keyfini çıkarabiliriz.

Evde Etkinlik mi, Terapi mi? Online Yaratıcı Sohbetler

Bir grup arkadaşımızla her hafta belirli bir gün ve saatte çoklu konferans görüşme sağlayan platform ve uygulamaları kullanarak yaratıcı sohbetler yapabiliriz. Örneğin; izlediğimiz filmlerle ilgili görüşlerimiz, okuduğumuz kitaplarla ilgili önemli anekdotlar, evcil hayvanlarımızla ilgili bilgi ve deneyimlerimiz gibi konularda konuşmak gerçekten çok keyifli bir deneyim ve evde etkinlik rutini haline gelebilir.

Dostlarla Online Sosyal Terapi

Bir diğer online konferans görüşme fikri de birkaç arkadaşımızla bir araya gelerek sorunlarımızdan bahsetmek, bu sorunların somut çözümlerini birlikte aramak, itiraflarda bulunmak, yaşama dair hayâllerimizi paylaşmak, değiştirmek istediğimiz özelliklerimizle ilgili konuşmak… Güzel bir terapi yöntemi ve evde etkinlik modeli olabilir, ne dersiniz?

Online Şiir Okuma Saati

Online konferans bağlantıları yolu ile sevdiğimiz şiirleri birbirimizle paylaşabilir, sanatsal anlamda oldukça doyurucu birkaç saat geçirebiliriz. Bu online etkinliğimizi her hafta belirli gün ve saatlerde tekrar edebiliriz.

Online Tiyatro Oyunu Seslendirme

Yine online olarak, bir tiyatro eserini arkadaşlarımızla birlikte seslendirerek bir tiyatro oyununu  canlandırabiliriz.

İnternette Surf

İnternet dev bir kütüphane. Birçok ilginç konuyla ilgili surf yapmak, makaleler okumak, videolar izlemek çok keyifli ve bilgilendirici. Kendimize bir başlangıç konusu belirleyelim ve o konuyu araştırmaya başlayarak, benzer konular arasında geçiş yaparak araştırmaya devam edelim. İnternette surf yapmak, pek çok farklı konuda bilgi sahibi olmamızı sağlayacak iyi bir vakit geçirme ve evde etkinlik seçeneği olabilir.

Dünyadaki online kütüphaneler hakkında bilgi almak ve kitap okumak için linklerin yer aldığı yazımıza göz atmak için: “Dünyadan En Kapsamlı 10 Online Kütüphane”

Koleksiyonerlik

Ülkemizde koleksiyonerlik, meraklısı belirli bir kesim dışında pek yer bulmuş değil. Koleksiyon denince aklımıza hemen pul, para koleksiyonu gelse de o kadar çeşitli ögelerin koleksiyonu yapılıyor ki… Porselen bebek, oyuncak araba, eski radyo, çakmak, silgi, kâğıt peçete, imzalı kitap, eşarp, tesbih, çini tabak, plak, fincan, cam obje, figür, ahşap kukla, eski kolonya ve parfüm şişeleri, eski fotoğraflar, çizgi-roman gibi, nelere ilgi duyuyorsak onların koleksiyonunu yapmak mümkün.

Evde Etkinlik ve Spor

Ev ortamında çeşitli aletler yardımıyla spor yapılabileceği gibi, hiçbirine gereksinim duymadan ya da bir iki malzeme ile yapılabilecek bazı sporlar da var. Pilates, zumba, fitness, aerobik bunlardan birkaçı…

Evde Etkinlik ve Minimal Tarım: Bahçecilik

Büyük şehirde yaşamın bazı güçlükleri var. Öyle kırsal alandaki gibi bol ağaç, çiçek, böcek nerede? Bir balkonumuz, küçücük bir bahçemiz varsa ne âlâ… Şimdi yeni bir trend, bu küçük doğal yaşam alanlarımızda meyve-sebze, çiçek yetiştirmek. Saksıda limon, portakal ağacı, taze soğan, maydonoz… Harika!

Bunların dışında son zamanlarda popüler olmuş iki farklı trend ise, minyatür bahçeler (bitki teraryumları) ve minyatür ağaç (bonsai) yetiştiriciliği…

Evde etkinlik önerilerimiz bu kadar! İçlerinden bazılarını gerçekleştirmek keyifli olabilir. Hem yeni bir dünyaya adım atmak, öğrenmek ve kaliteli zaman geçirmek için… Belki bazıları ileride bir gün mesleğimiz haline de gelebilir, belli mi olur!