İnternet teknolojileri ve online kütüphane
Dünyadan En Kapsamlı 10 Online Kütüphane

Dünyadan En Kapsamlı 10 Online Kütüphane

Online kütüphane arşivleri, kitap okumak ya da bir konu hakkında araştırma yapmak için kütüphanelere giden kişi sayısının gittikçe azaldığı bu günlerde, ziyaretçi sayılarını giderek artıyor.

Bu artışın birkaç sebebi var. Birincisi, arşivlerde bulunan dokümanlar, her zaman, istediğimiz her yerde -plajda güneşlenirken bile- birkaç tıklamayla, kolayca ulaşabileceğimiz sınırsız bir kaynak sunuyor. Üstelik sadece bulunduğumuz bölgedeki kütüphanelerde bulunan kitaplarla sınırlı kalmayarak ülke genelindeki tüm kütüphanelere ve aynı zamanda başka dillerde yayımlanmış kaynaklara da ulaşmamızı sağlıyor.

Dünyanın çeşitli dillerindeki online kütüphane kaynaklarında araştırma yapmak için yabancı dil bilmek de gerekmiyor. Dil çeviri program ve uygulamaları bu konuda imdadımıza yetişiyor.

Dünyada çok çeşitli konulardaki kitapların dijital ortama aktarılarak okuyucuya sunulduğu pek çok online kütüphane var. Fakat biz bu yazımızda seçtiğimiz 10 tanesinin içeriği hakkında bilgi vereceğiz;

Online Kütüphane ve Koleksiyonlar

Online Kütüphane ve Film Arşivleri: Internet Archive

Internet Archive, milyonlarca kitap, film, yazılım, müzik, web sitesi gibi pek çok dokümanı kar amacı gütmeksizin okuyucuya sunan ücretsiz bir online kütüphane. Sınıflandırılmış bölümlere baktığımızda Amerikan Kütüphaneleri, Kanada Kütüphaneleri, canlı müzik arşivleri, Avrupa Kütüphaneleri, CNN, Fox News, CNBC, BBC News gibi pek çok televizyonun haber ve video arşivi, bilim-kurgu ve korku film arşivleri (Gözümüze çarpan filmlerden biri Ed Wood’un ‘Plan 9 From Outer Space’ / ‘Uzaylıların 9 Numaralı Planı’), kısa filmler, Project Gutenberg online kütüphane dokümanları ve CD-ROM yazılımlarına kadar milyonlarca kaynak barındırdığını görüyoruz.

Internet Archive web adresi: https://archive.org

International Children’s Library

Bu online kütüphane, 1800 yıllarından itibaren tüm dünyada, farklı dillerde yayımlanmış çocuk kitaplarının arşivlendiği, dev bir kaynakça. Spesifik bir alan olmakla birlikte, çocuk kitabı yazarları, editörler, yayıncılar, araştırmacılar, akademisyenler, çizer ve konuya ilgi duyan herkes için oldukça ilginç bir online kütüphane.

Uluslararası Çocuk Kütüphanesi’nin web adresi: http://en.childrenslibrary.org

Open Library

Open Library, şimdiye kadar 20 milyondan fazla kitabı arşivine dahil etmiş, kâr gütmeyen bir oluşum. Fakat kütüphanesini genişletmek için, dileyen herkesin kitap ekleyebileceği bir aktif platform oluşturmuş.

Kütüphane arşivinden yararlanmak ve kitap okumak için sadece elektronik postanız ile üye olmanız gerekiyor. Web sitesinde ilginç bulduğumuz bir özellik, ‘Random Book’ / ‘Rastgele Kitap’ özelliği. Siteye girip bu alana tıkladığınızda site sizin için arşivinden bir kitabı seçiyor.

Open Library web adresi: https://openlibrary.org

Google Books

Google Books, Google’ın yüzbinlerce kaynak kitaba, akademik yayına ulaşabilmenizi sağlayan bir online kitap ve doküman arama motoru.

Google Books web adresi: https://books.google.com

Wikisource

Wikisource, telifsiz yayınların gönüllü katılımcılar tarafından eklendiği, tamamen özgür, online bir kütüphane.

Wikisource web adresi: https://tr.wikisource.org

Project Gutenberg: İlginç Bir Online Kütüphane

60.000’den fazla ücretsiz elektronik kitabın yer aldığı Project Gutenberg, çoğu 1924 öncesine ait, telif haklarının zaman aşımına uğradığı eski eserlere de ev sahipliği yapıyor. 

Project Gutenberg web adresi: https://www.gutenberg.org

El Yazması Eserler de Bu Online Kütüphane Koleksiyonunda: World Digital Library

World Digital Library, pek çok farklı konudaki görsellerin arşivlendiği dijital bir alan. Eski haritalar, eski fotoğraflar, el yazmaları (Örneğin; Beethoven’ın 9. Senfonisi / Kendi el yazması)

World Digital Library web adresi: https://www.wdl.org/en

Digital Public Library of America

Klasik romanlar, çocuk kitapları, akademik kitaplar, ders kitapları gibi pek çok kaynak yayından oluşan 6300’den fazla kitabı arşivinde bulunduran bu kütüphane, 37 milyon görsel, metin ve ses dosyası, sergi kataloglarını da ziyaretçilerin ücretsiz kullanımına sunuyor.

Digital Public Library of America web adresi: https://dp.la

The British Library

Orta çağ edebiyatı, çocuk kitapları, tarih, el yazmaları ve eşsiz koleksiyon ögelerini görebileceğiniz The British Library, meraklısı için geniş bir kaynak sağlıyor.

The British Library web adresi: https://www.bl.uk

HathiTrust Digital Library

2008 yılında kurulmuş olan HathiTrust, dünyadaki pek çok kütüphaneden kitap koleksiyonlarını bir araya getiren akademik ve araştırma kurumlarının bir ortaklığı.

HathiTrust Digital Library online kütüphane web adresi: https://www.hathitrust.org