Online eğitim nedir
Online Eğitim Nedir? Zaman ve Mekandan Bağımsız Eğitim

Online Eğitim Nedir? Zaman ve Mekandan Bağımsız Eğitim

Online Eğitim Nedir?

Online eğitim, teknolojik gelişmelerin ve internetin yaygınlaşmasının bir sonucu olarak hayatımızın bir parçası haline geldi.

İleri teknoloji mobil telefonlar ve bilgisayarların yanı sıra, hayatımıza yapay zeka, sanal gerçeklik gibi kavramlar girdi. Sentetik biyoloji, mikroçipler, nano teknoloji, üç boyutlu yazıcılar, insansız araçlar, android robotlar gibi pek çok yenilik ve kavrama aşina olduk.

Eğitim kavramı da, bu gelişmelerle birlikte doğal olarak bambaşka bir boyuta doğru evrildi. E-learning, uzaktan eğitim, virtual eğitim, e-eğitim gibi farklı adlarla tanımlanan online eğitim de çağdaş yaşamın içindeki haklı yerini sağlamlaştırdı.

İlk etapta, klasik yüz yüze eğitim merkezlerinde, kurs ve okullarda teknolojik cihazların kullanılmasıyla başlayan bu süreç, öğrencinin evinden çıkmadan, uzaktan eğitim alabileceği dev bir bilgi kaynağı ve kütüphane haline geldi. Üniversiteler, kurslar, enstitüler ve bireysel eğitmenler bu sistemlere dahil olarak çağı yakalayan bir atılım yaptılar.

Şu bir gerçek ki, çocuklar, gençler ve yetişkinler, hemen herkes artık dijital araçları, uygulama ve programları yoğun bir şekilde kullanıyor. Bu nedenle, online eğitim programlarının, gelecekte çok daha büyük bir gelişim sağlayarak devam edeceği öngörülüyor.

Online Eğitim Modelleri

Dünyada uzun zamandır uygulanan ve artık ülkemizde de popüler hale gelen uzaktan eğitim formasyonunun birkaç farklı modeli mevcut;

Eş Zamanlı Online Eğitim Modeli

Bu modelde eğitici ile öğrenci veya öğrenciler, aynı zaman diliminde, sanal bir sınıf ortamında bir araya gelirler.,

Ayrı Zamanlı Online Eğitim Modeli

Videolar, sunum belgeleri, animasyonlar, filmler ve yazılı dokümanların eğitici tarafından hazırlandıktan sonra herhangi bir zaman diliminde öğrenci ile buluştuğu modeldir.

Karma Online Eğitim Modeli

Bu eğitim modeli, hem eş zamanlı, hem de ayrı zamanlı eğitim formasyonunun bir arada kullanıldığı karma bir modeldir.

Online Eğitim Modelinde Hangi Araç ve Uygulamalar Kullanılıyor?

Online eğitim formatında, çeşitli araç, uygulama ve platformlar kullanılıyor. Diploma veya sertifika programları ile hobilere yönelik eğitim uygulamaları, bazen web üzerinde oluşturulan sistemler yolu ile uygulanırken, bazen de Whatsapp, Skype gibi sanal iletişim araçları aracılığıyla sağlanıyor.

Diploma ve Sertifika Programları

Bu diploma programları üniversiteler tarafından gerçekleştiriliyor. Aynı örgün eğitimde olduğu gibi, belirlenen sürenin sonunda, başarılı öğrencilere diploma alma hakkı sağlanıyor.

3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl gibi birbirinden farklı sürelere yayılmış eğitim programları ise, çeşitli üniversitelerin onayladığı sertifikalara ya da eğitimi sağlayan kuruluşun sertifikasına sahip olma imkanı veriyor.

İş geliştirmeden kişisel gelişime, satış ve pazarlamadan yabancı dile, aromaterapiden tasarıma, muhasebeden bilişime kadar pek çok alanda sertifika sahibi olmaya imkan tanıyor. Yanı sıra, çeşitli bilim dallarından spora, çizgi film yapımından sosyolojiye, insan kaynakları yönetiminden akademik uzmanlık alanlarına kadar oldukça farklı konularda bilgi sahibi olmayı sağlıyor. En önemlisi de, bu programların bazılarının ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora diploma programları oluşu.

Fakat meslek sahibi olmak ya da mesleki gelişimimizi desteklemek için başvuracağımız programlarda YÖK denkliği konusuna dikkat etmemiz ve detaylıca araştırmamız gerekiyor. 

Eğitimin Geleceği Burada!

Her geçen yıl, uzaktan eğitim alan öğrenci sayısı artıyor. Bu programlar, gerek devlet, gerek özel eğitim kurumları ve platformlarında giderek artan bir ivmeyle yer buluyor. Her yıl yeni bölümler açılıyor.

Online diploma programlarının dışında, sertifika sağlayan veya sadece bilgi almaya, kişisel gelişime yönelik online eğitim programları da yaygınlaşıyor. Böylece internet ve dijital teknolojilerin sağladığı kaynaklar öğrenmeye açık, yeni yetişen neslin hizmetine sunulmuş oluyor. Bu eğitimler, özellikle çalışmakta olan, zamanı kısıtlı ve bulunduğu coğrafya nedeniyle eğitim olanaklarından mahrum bulunan öğrenciler için eşsiz bir seçenek demek.