Online eğitim avantajları
Online Eğitim Avantajları

Online Eğitim Avantajları

Online eğitim sistem ve araçlarının bizlere sağladığı pekçok avantaj bulunuyor.

Bu avantajların neler olduğunu başlıklar halinde belirtmeden önce, online etkinliğin ne olduğunu ve neleri kapsadığını merak ediyorsanız, “Online Eğitim Nedir? Zaman ve Mekândan Bağımsız Eğitim” yazımıza göz atabilirsiniz.

Artı Zaman

En önemli avantajlarından biri, örgün eğitim merkezine gidip gelirken harcadığımız zamanın bize kalıyor olması. Özellikle büyük şehirlerde kalabalıktan ve trafik yoğunluğundan kaynaklanan zaman kayıpları bu sayede sıfırlanmış oluyor. Böylece artan zamanımız bize kalıyor.

Ekonomik Online Eğitim

Bu sistem, maddî anlamda da kolaylık sağlıyor. Örgün eğitimde, ulaşım masrafları, evraklar, barınma, beslenme ve eğitim materyalleri için ayırmamız gereken meblağ cebimizde kalıyor. Bu sebeple, görece oldukça ekonomik bir tercih olduğunu söylemek mümkün.

Doğa Dostu

Dijital materyaller sayesinde, kâğıt üstüne basılı materyal ihtiyacı ortadan kalkıyor ve böylece daha az ağacın kesilmesi sağlanmış oluyor. Bu sonuç uzun vadede, doğanın doğal dengesinin korunmasına da önemli bir katkı anlamına geliyor.

Online Eğitim: Engel Yok!

Uzaktan eğitim fiziksel engeli olan bireyler için de büyük bir olanak ve fırsat eşitliği sağlıyor. Böylece eğitim merkezlerine ulaşmakta güçlük çeken ya da ulaşma imkânı bulunmayan engelli bireyler, evlerinde eğitim olanağına kavuşuyor.

Yaş-Seviye İkilemi

Bu eğitim metotları örgün eğitimdeki gibi keskin bir yaş sınırlandırması getirmediğinden, öğrenci, kapasitesine göre eğitim olanaklarına kavuşuyor. Örneğin, okuma-yazmayı çoktan öğrenmiş bir ilköğretim öğrencisi, online eğitim metodunun dikey yapısı sayesinde üst sınıflara kolaylıkla geçebiliyor ya da istediği seviyeyi seçebiliyor.

Bunun yanı sıra meslekî eğitime veya hobilere yönelik uzaktan eğitim türleri de her yaş grubu öğrenciye uygun hale geliyor.

Eğitime Sınır Yok!

Öğrenci canlı video derslerine katılabildiği gibi, dilediği herhangi bir zamanda eğitim materyallerine ulaşma imkânı da buluyor. Anlayamadığı dersleri tekrar tekrar takip edebiliyor ve böylece bilgilerin kalıcı hale gelmesi sağlanıyor.

Online Sınav=Güvenilir Sonuç

Ölçme ve değerlendirme gerektiren online eğitim programları, sınavlarını da online olarak gerçekleştiriyor. Böylece hem ekonomik bir sınav uygulanabilir hale geliyor, hem de ölçme değerlendirme dijital ortamda yapıldığı için güvenilirliği artıyor. Öğretmenin şahsî kanaati ve değerlendirme hataları devre dışı kalıyor. Böylece eğitimde eşitlik sağlanmış oluyor.

Sorumluluk Kazanımı

Ödevler ve sunumlar, öğrenci tarafından dijital ortamda hazırlanarak, online eğitim platformuna aktarılıyor. Belirli bir zaman zarfında aktarılması gereken bu ödev ve sunumlar, eğiticinin bireysel kanaatine ve toleransına olanak tanımadığından, öğrencinin zamanını programlamasını ve sorumluluk bilinci kazanmasını sağlıyor.

Nitelikli Eğitim

Örgün eğitimde, ne öğrencinin ne de eğitmenin performansını tam olarak ölçmek, denetleyebilmek mümkün değildir. Oysa ki online eğitim sisteminde performanslar hem eğitim merkezi hem de ebeveyn tarafından  gözlemlenebilir, denetlenebilir.

Sınırsız Eğitim Materyali

Örgün eğitimde eğitmen, daima materyal sıkıntısı çeker. Online eğitim derslerinde video, animasyon, simülasyon, grafik, metin, sunum, film, fotoğraf, ses kaydı gibi öğrenmeyi kolaylaştırıcı ve akılda kalıcılığı sağlayan her tür zengin materyale ulaşmak kolaydır.

Fikir Alışverişi

Ders sırasında eğitmen ve öğrenci arasında sesli, yazılı ve görüntülü bağlantılarla karşılıklı fikir alışverişi ve öğrencinin derse interaktif katılımı maksimum seviyede gerçekleşiyor. Programlanmış olan forumlar, sohbet yazılımları öğrenci-öğrenci ve öğrenci-eğitmen iletişimini eksiksizce sağlıyor.

Her Yerde Eğitim

Online eğitim yolu ile öğrenci, internet bağlantısı olduğu sürece, derslerini dilediği her yerden takip edebiliyor. Böylelikle evde, bir kafeteryada, tatilde, kısacası internet bağlantısının olduğu her yerde eğitim almak mümkün olabiliyor.

Çalışanlar İçin Eğitim

Uzaktan eğitim programları, çalışan bireylerin eğitim ihtiyaçları ve kariyer planları için son derece elverişli bir sistem sunuyor. Çalışmak zorunda olduğu için eğitim imkânlarından mahrumiyet tarihe karışıyor. Bu programlar, kişilerin bilgi erişiminin kolaylaşması açısından önem taşıyor.

Dünyanın Her Yerinde Eğitim İmkânı

Yaşadığı yerde eğitim imkânları kısıtlı olanlar, dünyanın herhangi bir yerindeki derslere katılabiliyor. Öğrencinin dünyanın dört bir yanından bireylerle iletişim kurması kolaylaşıyor.

Günümüzde uygulama gerektiren sanat eğitimleri dahî online eğitimle yürütülmeye başlanmıştır. Gelecekte dijital ve online eğitim materyalleri şüphesiz daha çok gelişecek ve daha çok yaygınlaşacak. Günün birinde online eğitim, örgün eğitimin yerini alabilir mi, ne dersiniz?