Etkinlik nedir
Etkinlik Nedir? Ruh ve Beden Sağlığımız İçin Etkinlik Türleri

Etkinlik Nedir? Ruh ve Beden Sağlığımız İçin Etkinlik Türleri

Etkinlik Nedir?

Sık sık kullandığımız bir tanım; etkinlik… Her ne kadar başka dillerden dilimize geçmiş olsa da, benimsenmiş başka eş anlamlıları da var; faaliyet, aktivite gibi… Etkinlik kelimesinin sözlük anlamına baktığımızda, “etkin olma durumu, iş yapma, çalışma” gibi kavramları karşıladığını görüyoruz.

Bazı etkinlik türlerinde sadece gözlemci olarak bulunup zihinsel ve psikolojik edinimler sağlarken, bazılarında ise pasif gözlemci olmaktan çıkıp eylemin tam içinde yer alıyoruz. Bir işin, bir aktivitenin içinde yer alırken aynı zamanda karşılıklı etkileşime geçiyor, bilgi, deneyim, duygu ve fikir alışverişinde bulunuyoruz.

Özetle; yaşamımızı daha da yaşanır kılan, bilgi dağarcığımızı arttıran, ruhsal ve bedensel sağlığımıza katkıda bulunan, bizi zenginleştiren zihinsel, sanatsal, bedensel ve kültürel tüm çalışmalara ‘etkinlik‘ diyoruz.

Etkinlik Türleri ve Faydaları

Kelimenin anlamını kavrayınca, anlıyoruz ki, yaşamımızdaki her etkinlik ruhumuzu, zihnimizi ve algılarımızı derinleştiriyor, zenginleştiriyor ve bizi zamanla farklı boyutlara taşıyor. Dahil olduğumuz her etkinlik aslında diğer insanlarla, doğayla, dünyayla bağımızı güçlendiren bir ateşleyici güç halini alıyor. Yaşam coşkusunun etkin bir ifadesine dönüşüyor. Hem iyi bir gözlemci olmanın, hem de düşünen, algılayan, üreten bir varlık olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Ders dışı etkinlik ve yaratıcı faaliyetler özellikle çocuk ve gençlerin psiko sosyal gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz, okuduğumuz bir kavram; bütünsel eğitim… Bütünsel eğitim, sadece okul ders müfredatıyla sınırlı kalmayıp, çocuklarının hayata daha sağlıklı, etken ve akılcı bakmasını sağlamaya çalışan ebeveynlerin çok yakından bildiği, destekleyici eğitim metotlarını içeriyor… Bütünsel eğitim materyalleri çocuğun teorik bilgiyle pratik bilgiyi harmanlamasını sağlayarak, yaşamı üç boyutlu algılamasında rol oynuyor. Öz saygı, öz denetim, sorumluluk duygusu, planlama gibi becerilerinin gelişimini sağlayarak kendilerini gerçekleştirmelerine olanak sağlıyor.

Elbette edinimlerimiz de yaptığımız etkinlik türlerine göre değişiyor. Şimdi isterseniz etkinlik türlerine bir göz atalım.

Sanat Etkinlikleri

Heykel, seramik, resim, karikatür, modern dans, bale, tiyatro, enstrüman çalmak, koro çalışmalarına katılmak, çizgi film yapımı, üç boyutlu çizimler, el sanatları, halı dokuma, oyuncak bebek yapımı, otomobil tasarımı, drama, takı tasarımı, eski mobilya yenileme, rölyef, yazı atölyeleri ve benzeri yaratıcı bir dizi etkinliği kapsıyor.

Sanatsal etkinlik türleri, çeşitli materyallerden yeni ve özgün ürünler ortaya koyarak kendimizi ifade edebilmenin yollarını açarken aynı zamanda psikolojik açıdan olumlu etkilerle ruh sağlığımızı destekliyor. Bir işe başlama, uğraşma ve tamamlama süreçleri yoluyla sabır, başarı, güzel bir ürün ortaya koyma, sorumluluk ve yaratıcı düşünme becerilerimiz gelişiyor.

Özellikle çocukların zihinsel, duygusal, sosyal yönünü güçlendirerek ince motor kasların ve el-göz koordinasyonlarının gelişmesini sağlıyor. Bu etkinlik sırasında çocuklar ve yetişkinler yetenek ve becerilerini keşfetme imkânı buluyor.

Çocuklar, bebeklik yaşlarında ve okul öncesinde görsel, işitsel ve davranışsal bazı faaliyetlerle kendilerini ifade ediyorlar. Özellikle küçük yaşlarda yoğurma materyalleri ile etkinlikler önem kazanıyor. İlerleyen yaşlarda kâğıtlar, kalemler, boyalar ve farklı malzemeler hem mutlu olmalarına, hem kendilerini ifade etmelerine, hem de dünyayı tanıma süreçlerine katkı sağlıyor. Çalışmalarının beğenilmesi öz güvenlerini geliştiriyor. Yaratıcılıklarının gelişimi, okul başarısına pozitif yönde etki ediyor, çocuğun zihinsel ve ruhsal tam bir bütünlük içinde, sağlıklı bir birey olarak hayata hazırlanmasında rol oynuyor.

Gezi Etkinlikleri

Tatil turları, kültür gezileri, yurt dışı turları, günlük turlar, tekne turları, doğa yürüyüşleri, şehir keşif gezileri ve botanik turları bu etkinlik grubuna giriyor.

Tarihî ve turistik gezi etkinlikleri yeni coğrafyalar ve kültürler tanımamızı sağlarken aynı zamanda sosyal yaşamımızı zenginleştiriyor. Geçmiş dönemlerdeki yaşantıları, insanın antropolojik evrimini ve arkeolojik eserleri tanımamızı sağlıyor. Aynı zamanda mükemmel bir terapi yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Yaşadığımız bölgeden uzaklara açıldıkça, gündelik yaşamımızın tüm sorunlarını geride bırakıyor ve rahatlıyoruz.

Bilim ve Etkinlik

İlgi duyduğumuz bilimsel konulara dair konferans, seminer, panel, kongre, sempozyum ve eğitimler ile çalıştaylar, çocuklar ve gençlere yönelik atölyeler, kurslar ve yaz okullarını kapsıyor.

Aynı zamanda, bilim merkezlerine, uzay kamplarına geziler düzenleniyor ve katılımcılar optik, matematik, fizik, kimya, mekanik, manyetizma, elektrik ve uzay bilimleri gibi konularla ilgili pek çok bilimsel materyale ulaşma imkânına sahip oluyor.

Bu etkinlik türü, keşfetme, deneyimleme, uygulama olanağı ve çok katmanlı düşünme yetisi kazandırıyor. Planlı çalışma, sabretme, dikkat, konsantrasyon, organize olma, uygun işler için uygun materyal kullanma becerileri gelişiyor.

Kültürel Etkinlikler

Bu etkinlik türleri, yaşadığımız ve bir üyesi olduğumuz toplumun binlerce yıllık hazinelerine odaklanıyor. Şiir dinletileri, festivaller, folklorik danslar, okuma grupları, konserler, sergiler, konferanslar, seminerler, kurs ve atölyeler, kamplar, kültür gezileri, müze ziyaretleri bilgi, gözlem ve yaşamsal deneyimlerimizi arttırırken aynı zamanda yerel ve ulusal değerlerimizi yaşatarak gelecek nesillere aktarmamızı sağlıyor.

Spor ve Etkinlik

Basketbol, futbol, tenis, kayak, badminton, yüzme, koşu, yürüyüş, yoga, voleybol, masa tenisi, bilardo, Uzak Doğu sporları gibi spor dalları ile ilgilenenler için seçenekler bol. Kurslar, yaz okulları, kamplar, spor kulüpleri bünyesinde yapabileceğimiz spor etkinlikleri bedensel sağlığımıza olumlu etki ederken, aynı zamanda sosyal yönümüzü de güçlendiriyor.

Yabancı Dil ve Etkinlik

Günümüz iletişim çağı… Yerel pek çok etkinlik global ihtiyaçlara tam anlamıyla cevap veremiyor. Bu sebeple dünyayı, farklı kültürlerden insanları, onların yaşayışlarını, sanatsal, bilimsel faaliyetlerini takip edebilmek için yabancı dil öğrenimi ve konuşma pratikleri önem kazanıyor.

Yabancı dil etkinlikleri, farklı kültürlerden insanlarla bir araya gelerek dünyayı ve kendi kültürümüzü tanımamızı sağlıyor. Aynı zamanda her ülkeden, farklı bireylerle iletişimin yolunu açarak, deneyim ve bilgi dağarcığımızı arttırıyor.

Çeşitli kurslar, dil okulları, eğitim programları, yaz okulları, merkezler, yurt dışı kampları ve sohbet grupları yabancı dil konusunda kendini geliştirmek isteyenler için seçenekler sunuyor.

Doğa ve Etkinlik

Botanik turları, doğa gezileri, doğa kampları, cip safariler, dalış, dağcılık, yamaç paraşütü, rafting, canyoning, binicilik, sörf, kaya tırmanışı gibi doğa sporları, bu etkinlik türlerinin başında geliyor. Bunların yanı sıra mantar toplama, ağaç dikimi, bağ bozumu şenlikleri ve benzeri doğal yaşam, sağlık organizasyonları da oldukça popüler.

Doğa etkinlikleri doğal yaşamı tanıma, koruma, hayvan hakları, sağlıklı yaşam gibi edinimler sağlıyor.

Özellikle çocuklar ve gençler için çok daha eğlenceli ve keyifli  bu etkinlik türleri, aynı zamanda doğal yaşamdan kopmadan varlığımızı nasıl sürdürebileceğimiz konusunda bilgi ve deneyim sağlıyor.

Grup Etkinlikleri

Kampçılık, dağcılık, voleybol, basketbol, hentbol, futbol gibi ekip sporları ve atölye çalışmalarını kapsıyor. Bu etkinlik türlerine, ailemizle, arkadaşlarımızla birlikte katılmamız da mümkün olabiliyor. Böylece hem sosyal açıdan zenginleşiyor, hem de ailemizle vakit geçirmenin keyfine varıyoruz.

Grup olarak gerçekleştirilen  etkinlik türleri, sosyal ilişkilerimizi daha sağlıklı sürdürebilmemizi sağlayarak, birlikte başarma duygumuzu perçinliyor. Böylece yetenek, bilgi ve deneyimlerin birbirinden farklı ve bağımsız olduğunu anlıyor, iş bölümünü kavrıyoruz.

İnteraktif Etkinlik

İnteraktif etkinlik de, yine son zamanlarda popüler olmuş, zeka geliştirici, problem çözmemizi sağlayan, eğlenceli faaliyetleri kapsıyor. Bu etkinliklerde, oyunun ya da aktivitenin tam orta noktasında yer alarak, direkt katılımla, sonuca şahsen veya ekibimizle ulaşmamız hedefleniyor.

Mobil uygulamalarda da rastladığımız anahtar oda kaçış oyunları, bu tür etkinlik türlerine güzel bir örnek…

Bunun yanı sıra, katılımcının aktif olarak rol aldığı interaktif enstelasyon, sergi ve bienaller, teknoloji ile doğal materyalleri birleştirerek evreni keşfe çıkmamızı sağlıyor. Bu ilginç etkinliklerde, interaktif sanat yapma makineleri, robotlar ve yazılımlar kurguya dahil oluyor ve oldukça farklı bir deneyimin yolunu açıyor.

Dijital veya Teknolojik Etkinlikler

Bilgisayar oyunları, dijital ortamdaki her tür eğitici ve geliştirici materyal, teknoloji ve bilim fuarları, kodlama eğitimleri, siber güvenlik, yapay zeka odaklı atölyeler, bilişim kongreleri ve benzeri etkinlik türleri bu gruba giriyor.

Bu etkinlik türleri, dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip ederken zihin cimnastiği yapmamıza olanaklı kılıyor, matematiksel ve görsel yönümüzü geliştiriyor.

Evde ne tür etkinlikler yapabilirsiniz? İşte ilgili yazımızın linki: “Evde Etkinlik Önerileri: Sıkılmaya Zaman Yok!”

İlgili bir yazımız için: “E-spor Nedir? En Popüler E-spor Turnuvaları”

İş Geliştirme ve Etkinlik

Mesleki gelişime yönelik bir kısım etkinlik bu gruba giriyor. Yurt içi ve yurt dışı fuarlar, eğitim, kongre, seminer ve diğer aktiviteler iş performansımızı arttırmaya yönelik fayda sağlarken aynı zamanda sosyalleşmeyi de getiriyor.

Çocuklar ve Etkinlik

Anne-babaların bazen oflayıp puflayarak, bazen de eğlenerek, çocuklarıyla birlikte katıldığı faaliyetlerdir. Anne-baba-çocuk atölyeleri, doğa yürüyüşleri, kamplar, kaya tırmanışları, zeka oyunları, ağaç dikim turları, sanat atölyeleri ve benzeri aktiviteler yetişkinlerin ve çocukların birarada keyifle katılabileceği etkinlik türleri arasında yer alıyor.

Eğlence ve Etkinlik

Eğlenmek de şüphesiz önemli bir ihtiyacımız. Günün tüm yorgunluğunu, kaygılarımızı, iş stresini atmamızı sağlayan eğlence etkinlikleri adeta birer psikolojik terapi gibi… Vakit buldukça, hafta sonu kaçamakları yapmakta fayda var. Ne de olsa müzik ruhun gıdası ve dans etmek de hem bedenimize, hem de ruhumuza o kadar faydalı ki…

Üstelik müzik festivalleri, eğlence parkı turları, konserler, farklı mekânlardaki müzik dinletileri, eğlence turları, eğlenirken sosyalleşmemize de olanak sağlıyor.

Ağırlıklı olarak eğlence hayatına yönelik turların sayısındaki artışa baktığımızda bunun ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu anlamamız mümkün.

Gastronomi ve Etkinlik

Son yıllarda oldukça popüler olan gastronomi etkinlikleri farklı yeme-içme deneyimleri kazandırırken, sosyalleşmemizi ve keyifli vakit geçirmemizi sağlıyor. Ot festivalleri, mutfak zirveleri, pastacılık, ekmek yapım atölyeleri, dünyanın farklı bölgelerinde yetişen kahve çeşitlerini deneyimleyebileceğimiz festivaller, gastronomi fuarları, tadım etkinlikleri, eğitim ve gezi programları meraklısına hitap ediyor.

Herkes İçin Etkinlik!

Çocuklara yönelik yemek veya pasta yapım atölyeleri de, farklı renk ve dokulara sahip materyalleri birbirine karıştırarak öğrenmeyi seven çocuklar için son derece keyifli etkinlik türleri. Çocuklar böylece bir ürün ortaya koyarken işin mantığını, sırasını öğreniyor. Pişmesini beklerken sabretmeyi, zamanı planlamayı öğreniyor. Görsel sunumu ile uğraşırken sanatsal yetenekleri gelişiyor ve ürün ortaya koyduğunda beğeni, takdir ihtiyaçlarına karşılık bulabiliyor.

İlgi alanlarımıza ve yeteneklerimize göre belirleyeceğimiz birbirinden farklı ve keyifli etkinlik türleri yaşamımıza renk katıyor, sağlık kazandırıyor ve eğlendiriyor. Fakat etkinlik yapmanın en önemli faydalarından biri, başarı duygumuzu perçinlemek… Takdir görme ve başarma dürtüsü, yaşamla bağımızı güçlendiren, temel duygusal ihtiyaçlarımızdan ikisi…

Yaşadığımız ülkede, şehirde veya ilçede ne tür etkinlikler düzenleniyor? Nelere, hangi konulara ilgi duyuyoruz? Meslekî yetilerimizi biraz daha geliştirebilir miyiz? Yeteneklerimiz neler? Hangi konularda bilgi sahibi olmak istiyoruz? Nelerden keyif alıyoruz? Maddî olanaklarımız tüm bu ihtiyaçlarımız için yeterli mi, yoksa ücretsiz etkinlik türleri de var mı?

Etkinlik İçin Etkinlika!

Arkadaşlarımızla, ailemizle, en önemlisi de çocuklarımızla birlikte yapabileceğimiz etkinlik çeşitleri neler?

Bu sorularımızın cevabı ve pekçok farklı, keyifli, eğitici etkinlik Etkinlika’da…

Etkinlika, belirlediğimiz lokasyonda yaşamımızı zenginleştirecek tüm etkinliklerin listelendiği, detaylı bilgiye ulaşabileceğimiz, güncel bir platform… Spordan sanata, fuardan eğlenceye, atölye ve kurslardan şehir turlarına kadar aradığımız her şey burada!

Blog yazılarımızla, ücretli, ücretsiz tüm lokal ve global etkinlikler, farklı seçenekler ve alternatif önerilerle yaşamımıza renk katacak, aynı zamanda yeni şeyler öğrenip bol bol da eğleneceğiz!

O halde… Coşku ve enerjiyle… Başlasın!