kitap uyarlaması film
Kitap Uyarlaması Film: En İyi 20 Film Seçkisi

Kitap Uyarlaması Film: En İyi 20 Film Seçkisi

Oscar ödülü kazanmış filmler listesine göz attığımızda, şimdiye kadar yapılmış en iyilerden çoğunun kitap uyarlaması film olduğunu görüyoruz.

Bu yazımızda tüm zamanların en sevilen filmlerini, hem filmin orijinal kaynak metninden ne kadar iyi uyarlandığını, hem de bağımsız bir çalışma olarak genel başarısını dikkate alarak sizler için derledik.

1. Bülbülü Öldürmek / To Kill a Mockingbird (1962)

Harper Lee’nin Pulitzer Ödüllü romanının 1962 uyarlaması , Lee’nin kitapta ustalıkla yarattığı karakterlere odaklanıyor. Film, Atticus Finch, Scout ve Boo Radley’e hayat vererek ve romanın güçlü yapısını takip ederek filme aktarıyor.

2. Baba I, II / The Godfather I, II (1972, 1974)

Mario Puzo’nun aynı adlı romanından uyarlanan Baba I ve II, bazı eleştirmenler tarafından tüm zamanların en iyi filmleri olarak nitelendiriliyor. 1969 yılında GP Putnam’s Sons tarafından yayımlanan roman, New York’ta Vito Corleone başkanlığındaki kurgusal bir mafya ailesinin hikayesini anlatıyor. Roman ve film arasındaki en büyük fark, kitabın filme oranla daha olumlu sonlanması…

3. Küçük Kadınlar / Little Women (2019)

Louisa May Alcott ‘ın klasik romanından uyarlanan filmin senaristi Greta Gerwig, baş karakter Jo’nun aslında Küçük Kadınlar romanının yazarı olduğunu hayal ederek hikayeye basit bir yorum katıyor. Bu müdahale, hikayeyi tutku ve başarı ile ilgili bir hikayeye dönüştürüyor.

4. Mor Yıllar / The Color Purple (1985)

Steven Spielberg’in Alice Walker’ın romanından uyarlayarak filme aldığı, genel yapı ve karakterler açısından romana son derece bağlı film gerçek bir başarı olarak nitelendiriliyor. Oyuncuların olağanüstü performansları bu filmi mutlaka görülmesi gereken bir yapım haline getiriyor.

5. Oz Büyücüsü / The Wizard of Oz (1939)

Romana nispeten sadık kalınarak filme çekilmiş olan film, L. Frank Baum’un kendi hayal gücünü de hayata geçirmesinden kaynaklanıyor. Film, her kareye ustalıkla yerleştirilmiş küçük detaylara sahip. Bu sayede filmi defalarca izlesek de her seferinde farklı küçük detaylar fark ediyoruz.

6. Günden Kalanlar / The Remains of the Day (1993)

Kazuo Ishiguro’nun romanı, İngiliz uşak Stevens’ın bakış açısından anlatılıyor. Fakat James Ivory’nin uyarlaması film, romanın temel yapısını bir adım ileri götürüyor. Yönetmen tüm karakterleri eşit tutuyor ve bu da bize, Stevens’ın dünyasını daha kapsamlı bir şekilde gösteriyor. Filmin sonu ise romana göre daha trajik…

7. Aşk ve Yaşam / Sense and Sensebility (1995)

Emma Thompson’ın 1995 yılında senaryosunu yazdığı film, Jane Austen’in romanından uyarlama. Yönetmen Ang Lee, filmdeki karakterlere ruhsal dinamiklerini koruyarak farklı yorumlar katıyor.

8. Forrest Gump (1994)

Forrest Gump , “En İyi Film Ödülü” de dahil olmak üzere farklı dallarda altı Oscar kazandı. Winston Groom’un romanındaki baş karakter, Tom Hanks tarafından filmde canlandırılan karakterden daha karanlık ve daha karmaşık.

9. Persepolis (2007)

Marjane Satrapi’nin bu çarpıcı otobiyografik grafik romanından uyarlanarak hazırlanan animasyon İran Devrimi’nin ortasında geçiyor. Film romana uygun bir şekilde ve ondan daha gerçek bir anlatı oluşturuyor ve hikayenin sesine, tonuna ve olaylarına çok sadık olduğu görülüyor. Sonuçta, modern çağın eşsiz filmlerinden biri ile karşı karşıya kalıyoruz.

10. Doktor Zhivago / Doktor Jivago (1965)

Boris Pasternak’ın ünlü romanına sadık kalınarak çekilen film, olayları nefes kesen bir tarzda betimleyen, çarpıcı bir film. Rus doktor ve şair Zhivago’nun hayatını anlatan roman ilk kez İtalya’da yayımlandı.

11. Prenses Gelin / Princess Bride (1987)

Prenses Gelin filminin en akıl almaz başarısı, William Goldman’ın romanını neredeyse tam anlamıyla mükemmel bir şekilde bir film haline getirmek. Bu, aynı zamanda deneyimli bir senarist olan Goldman’ın kendi romanını filme uyarlaması ile açıklanıyor.

12. Gizli Sayılar / Hidden Figures (2016)

Gizli Sayılar, ABD uzay programı üzerinde çalışan üç matematikçinin, Katherine Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson’ın gerçek hayat hikayesini anlatıyor. Margot Lee Shetterly’nin romanından uyarlanan film, siyahi kadınların eşitlik mücadelesine ışık tutuyor ve bu sosyal sorun üzerine samimi ve heyecan verici bir zafer hikayesi kurguluyor.

13. Schindler’in Listesi / Schindler’s List (1993)

Steven Spielberg’in Thomas Keneally’nin kitabından uyarladığı film, tarihin en büyük soykırımlarından birini güçlü bir şekilde tasvir ederken kötü insanların yanında iyi insanların da var olduğunu gösteriyor. Spielberg kitaptaki olayların sıralamasını değiştirmesine rağmen Holokost’u yavaşça yükselen bir korku ve soykırım dalgası olarak tanımlamak amacıyla siyah-beyaz çekerek dehşeti arttırıyor.

14. Büyük Umutlar / Great Expectations (1946)

Charles Dickens’ın eserlerini filme uyarlamak her zaman zordur; çünkü kitapları uzundur ve genellikle seri yapıdadır. Ama David Lean’ın 1946 yapımı ‘Büyük Umutlar’ı, yıllar sonra bile hala büyük bir saygı görüyor; Lean’in senaryosu, yüksek tempolu hikayeyi ve karakterleri iki saate sığdırmayı başarıyor.

15. Şeytan Prada Giyer / The Devil Wears Prada (2006)

Miranda Priestly sinema tarihinin en iyi kötü karakterlerinden biridir. Roman duygusal bir finalle bitiyor, ancak filmde Miranda’nın karakteri romandaki karaktere oranla daha sert ve keskin…

16. Esaretin Bedeli / The Shawshank Redemption (1994)

Frank Darabont’un, Stephen King’in romanı ‘Rita Hayworth ve Esaretin Bedeli’ adlı hikayesinden 1994 yılında uyarladığı film , bazı sembolik öğelerle zenginleşmiş modern bir sinema klasiği. Kaynağına sadık olmamakla birlikte Stephen King, hikayenin uzun metrajlı bir film olabileceğini düşünmüyordu. Fakat Darabont hikayenin genel yapısını ve bazı karakterleri genişletti. Bu film, yazar ve yönetmen işbirliğine dayalı bir sürecin, bazen romandan daha büyük bir filme nasıl dönüşebileceğini göstermesi açısından önemli.

17. Sıkı Dostlar / Goodfellas (1990)

Yazar Nicholas Pileggi, Martin Scorsese ile birlikte senaryo üzerinde de çalıştı . Sonuç; aynı ana yapı ve karakterlerle, çok farklı ve eşit derecede parlak iki deneyim.

18. Dövüş Kulübü / Fight Club (1999)

Chuck Palahniuk’un romanı öfke ve hayal kırıklığı gibi kavramlarla, modern tüketim kültürü ve erkeklik algısının bir eleştirisi. Fincher’in anlatıcı bir dış ses ekleme kararı hikayeyi zenginleştiyor.

19. Sosyal Ağ / The Social Network  (2010)

Ben Mezrich’in kitabı ‘Kaza Sonucu Milyarderler’, Facebook’un ve sosyal medya ile ilgili birçok şahsiyetin sağlam, eğlenceli ve iyi araştırılmış bir hikayesinin yanı sıra Harvard Üniversitesi’ni çevreleyen ayrıcalık dünyasına canlı, eleştirel bir bakış. Aaron Sorkin’in senaryosu ve David Fincher’ın yönetmenliği, roman üzerinde inanılmaz bir karakter çalışması inşa ediyor.

20. Psiko / Psycho (1960)

Alfred Hitchcock’un 1960 film uyarlaması, Robert Bloch’un 1959 yılında basılan romanından çok farklı . Hitchcock, romandan ufak bir karakteri, Norman Bates’i alıyor ve hikayesini film tarihindeki en ürkütücü karekterlerden birine çeviriyor. Hem Bloch’un romanı hem de Hitchcock’un uyarlaması harika, fakat film şöhretini romandan daha öteye taşıyor.