sanal tur
Sanal Tur: Hindistan’a Fantastik Bir Yolculuk

Sanal Tur: Hindistan’a Fantastik Bir Yolculuk

Başlığı okuyunca “sanal tur nasıl bir şey acaba?” diye düşündünüz değil mi? Sabırlı olun, anlatacağız… 🙂

Hafta sonu etkinliği yapmaya karar verdik mi bir telaş başlar. Kafamızın içinde onlarca soru işareti belirir.

“Acaba outdoor etkinliği mi yapsam, ne yapsam? Aslında doğa yürüyüşü hiç de fena olmaz…”

“Lokasyon belirlemek ayrı bir dert! Doğuya mı gitsem, batıya mı, kuzeye mi? Yoksa güneye mi?”

“Kafa dinlemek için bir butik hotel mi bulsam, yoksa her şey dahil konseptli bir otel mi?”

“Deniz kenarı mı olsun, dağ manzaralı mı? Göl kenarı nasıl olur?”

“Acaba tiyatroya mı gitsem? Sinema da fena bir fikir değil. Evet evet… Sinema güzel olur!”

“… ama her şeyden önce bir organizasyon şirketi bulmak lazım… Bilgisayarı açmalı, Google’da arama yapmalı, o site senin, bu site benim gezmeli… Organizasyon şirketiyle ilgili olumlu, olumsuz bütün yorumları okumalı… Üzerinde uzun uzun düşünmeli…”

“En iyisi sırt çantamı hazırlayayım: Hava soğuksa yedek sweat-shirt, birkaç sandviç, birkaç kutu içecek… Matarama su doldurayım… Geçen doğa yürüyüşünde çamurlanmış olan trekking ayakkabılarımı temizleyeyim…”

“Acaba doğa yürüyüşüne gitmesem de, birkaç müze falan mı gezsem? Müze kartım nerede acaba?”

“Ne giysem? Rahat bir kıyafet mi giysem, şık bir kıyafet mi?”

“Araba da tamirde, taa oraya kadar nasıl gideceğim? Müze çıkışı ne yesem, ne içsem? Acaba yalnız gitmesem de bir arkadaşımı da mı davet etsem?”

“Peki akşam olunca soluğu nerede alsam? Jazz mı dinlesem, türkü bara mı gitsem? Evet, evet… Biraz canlı müzik dinlemek iyi gelir… Doğa yürüyüşünden sonra bir duş alıp kıyafetlerimi tekrar değiştirmem lazım… Ayakkabılarımı da öyle… Yine çamurlanacaklar!”

“Onu mu yapsam, bunu mu yapsam? Oraya mı gitsem, buraya mı gitsem? Orada mı kalsam, burada mı kalsam? Onu mu yesem, bunu mu yesem?”

“Aman, oturduğum yerde oturayım… Evden dışarı çıkmayayım… Ayaklarımı şöyle kanepeye uzatsam… Öyle amaçsızca yatsam… Hiç yorulmasam… Erken de kalkmam lazım, yarın yine iş var… Para da harcamasam… Zaten maaşımı almaya daha çok var!”

Panik yok!

Belki de bu hafta sonu hem bir şeyler öğrenmeye, yeni yerler keşfetmeye, yeni tatlar denemeye, hem de evde kalıp dinlenmeye ihtiyacınız var.

Peki sanal tur yapmaya ne dersiniz? Gerçek bir etkinlik kadar keyifli olmasa da, farklı bir deneyim! Unutmayın ki artık pek çok kişi online etkinlikler düzenliyor. Eğitim, toplantı, seminer, söyleşi, konser, atölye gibi pek çok faaliyet internet üzerindeki bazı sosyal platformlarda, uygulama ve programlarda hedef kitlesine ulaşıyor. Müzeler, sergiler online gezilebiliyor.

Bu tür evde sanal tur konseptleri, 2007-2010 mali krizi sırasında Amerika Birleşik Devletleri’nde popüler oldu. O dönemde ekonomik yaşamayı tercih eden bir grup insan evlerinden çıkmadan etkinlik arayışına girdiler ve belki de bu talep sanal birçok etkinliğin daha da çok yaygınlaşmasına sebep oldu. Yolda zaman harcamak yok, para harcamak yok, saatler süren hazırlanma süreleri yok, yorgunluk yok. Dinlenme ve keyif var!

Son zamanlarda bazı şirketler tatil simülasyonlu sanal tur satışlarına bile başladı. Özel VR (virtual reality / sanal gerçeklik) gözlüğünüzü takıyorsunuz ve 360 derecelik turunuza başlıyorsunuz. 1-2 saat civarında farklı süreler için gerçekleştirilen bu turlar, hem daha az maliyet, hem daha az zaman kaybı, hem de farklı bir dijital deneyim vaad ediyor.

Sosyal yaşamdan eğitime, iş hayatından turistik faaliyetlere kadar pek çok alan teknolojiden ve internetin kaynaklarından sınırsızca yararlanıyor. Biz de bu teknolojik yeniliklere ayak uydurmakta gecikmedik. Tabii bizim sanal tur programımız biraz daha farklı; Sanal gerçeklik gözlüğü takmak zorunda değilsiniz! 🙂

Dışarı çıkmaya üşenenler, çeşitli sebeplerle evden çıkamayanlar, bir gün önce çok çalışmış ve yorulmuş olanlar, hiç para harcamadan ya da çok düşük bir bütçeyle tatil yapmak, gezmek, müze ziyaret etmek, dünya mutfağından örnekler denemek, keyif çatmak, dinlenmek, müzik dinlemek isteyenler! Bu yazımız tam size göre! Farklı, ilginç, eğitici ve dinlendirici bir sanal tur dinlence ve tatil programı…

Sanal Tur Başlıyor!

Paşa gönlünüz ne zaman uyanmak istiyorsa o zaman uyanın! Saatler önemsiz, geç kalma kaygısı yok! Bugün tatildesiniz! Sadece keyif alacak ve dinleneceksiniz. Keyfinizi bozacak, etkinliğinizi sekteye uğratacak bütün dış etmenleri de askıya alın: Telefonun sesini kısın, titreşimden modundan çıkarın, bildirim uyarılarınızı kapatın. E-postalarınıza, sosyal medya bildirimlerinize yarın bakarsınız.

Bir ülke seçin. Biz bugün sizin için bir ülke belirledik; Hindistan! 

Masala Çayı: Güne Harika Bir Başlangıç

Masala çayı (Masala Chai), karışık baharatlar içeren sütlü bir siyah çay çeşididir. Özellikle kışın, soğuk havalarda içinizi ısıtacak, şifalı bir içecek. İlk başta baharatlı olduğundan farklı gelebilir ama çok faydalı olduğunu belirtmekte fayda var. 

Yapılışı çok kolay, hemen tarifini verelim…

Malzemeler; (1 fincan çay için)

– 1 su bardağı süt

– 1 bardak su

– Çay kaşığının ucuyla toz tarçın

– 2 adet karanfil

– Çay kaşığının ucuyla toz karabiber

– Çay kaşığının ucuyla zencefil tozu

– 1 yemek kaşığı siyah çay

– 1 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı;

Suyu bir demlikte kaynatın. Daha sonra içine süt ve bal dışındaki tüm malzemeleri ekleyin. 4-5 dakika daha kaynatın. Sütü ayrı bir kapta ısıtın. Demlenmiş çay ve baharat karışımına yavaş yavaş ekleyip 1-2 dakika demlenmeye bırakın. Artık çayınızı fincana koymaya ve balla tatlandırmaya geldi sıra… Afiyet olsun.

Çayınızı yudumlarken arka planda geleneksel Hint şarkıları dinlemek günün konsepti için olmazsa olmazlardan;

Hindistan Klasik Müziği

The Mishra Brothers / Vedic Chant

The Mishra Brothers, Rajan ve Sajan Mishra, klasik bir Hint müzik türü olan “khyal” tarzındaki eserlerini “sarangi”adlı geleneksel bir enstrüman eşliğinde seslendiriyorlar. 

İlk konserlerini Sri Lanka’da verdikten sonra dünya çapında tanındılar. Fransa, İsviçre, Avusturya, ABD, İngilitere, Hollanda, Singapur, Rusya, Katar ve Bangladeş gibi pek çok ülkede konserler verdiler. 

Hindistan’a Sanal Tur

Dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olan Hindistan, sayısız cazibe merkezi ile en popüler turizm bölgelerinden biridir. Bazılarını sanal tur programınıza dahil edebilirsiniz;

Hampi, Goa, Delhi ve Amritsar’a 360 derece bir bakış

Google Arts and Culture / Google Sanat ve Kültür / Hindistan 360 derece sanal video turu

Google Arts and Culture / Hampi kalıntılarına ait fotoğraflar

Google Arts and Culture / Taj Mahal 360 derece turu

Google Arts and Culture / Vitthala Tapınağı 360 derece turu

Google Arts and Culture / Ajanta Mağaraları

… ve diğer pek çok anıt, ören yeri, tapınak, saray, mağara, kilise, anıt için Google Arts & Culture / Hindistan

Karnımız Zil Çalıyor: Öğle Yemeği

Hindistan mutfağı, çeşitli baharatların, meyve ve sebzelerin, otların, baklagillerin ağırlıklı kullanıldığı çok sağlıklı yemeklerden oluşuyor… Baharatı, acıyı seven bizler için bile biraz fazla baharlı ve aromatik olabilir. Fakat evde kendimiz hazırlayacağımız zaman baharat ölçülerini biraz daha düşük tutabiliriz.

Yabancı istilaları, farklı yönetimler, sömürgecilik, Baharat Yolu gibi etmenler Hindistan kültürünü çeşitlendirmiş. Kolomb, (Christopher Colombus) patates, domates, biber, fıstık gibi bazı yiyeceklerin bölgede tanınmasına yol açmış. Aynı şekilde baharatlar da bu bölgeden Asya ve Avrupa’ya yayılmış.

Eski metinlerde yazdığı üzere, pirinç, lor peyniri, şeker, ghee (sade tereyağı), arpa, hardal, mango, fasülye,  incir, safran, darı, buğday, bal, tuz, susam, üzüm, zerdeçal, nohut ve nar gibi yiyecekler çok eski dönemlerden beri yetiştiriliyor ve tüketiliyor.

Bitkisel yağlar daha yoğun tüketilmekle birlikte, Hint yemeklerinde fıstık, hardal, hindistan cevizi, susam, soya, pamuk, ayçiçeği yağları ve bizde sade tereyağı diye adlandırılan ghee / deshi ghee de kullanılıyor. Tavuk ve koyun eti sık tüketilmekle birlikte Andaman ve Nikobar Adaları’nda ve denize yakın bazı bölgelerde balık ve sığır eti de tüketiliyor.

Kakule, hardal, kişniş, tarçın, karanfil, yıldız anason, kimyon, karabiber, zencefil, zerdeçal, çemen otu, köri, nane, safran, hindistan cevizi en çok kullanılan baharatlar.

Hindistan’da yöresel mutfaklar coğrafi konum sebebiyle farklılıklar gösteriyor. Andra Pradesh, Arunaçal Pradesh, Assam, Bengal, Bihar, Chandigarh, Chattisgarh, Dadra, Nagar Haveli, Daman, Diu, Delhi, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Cemmu, Keşmir gibi farklı yerel mutfakların yanı sıra Malezya-Hint, Çin-Hint, Singapur-Hint, İngiliz-Hint gibi karma mutfaklar da benimsenmiş.

Çay en çok tüketilen içecek olmakla birlikte kahve tüketimi ikinci sırada yer alıyor. Bunların dışında lassi (yoğurt bazlı bir içecek), sharbat (şerbet), nimbu pani (limonata), chaas, badam dooth, panner soda / gholi soda (karbonat, su, gül suyu ve şeker karışımı), narenga soda (karbonat, su, tuz, limon suyu), soda nannari sharbat gibi alkolsüz içecekler de yaygın.

Fenny, goan likörü (hindistan cevizi veya kaju elmasının suyu), hadia (pirincin haşlandıktan sonra fermenet edilmesiyle elde ediliyor), chuak, neera, chhaang, kallu (hindistan cevizi ve çam ağaçlarından elde ediliyor) da Hindistan’da farklı bölgelerde, farklı yoğunlukta tüketilen alkollü içecekler.

Hint mutfağı, turşuları, sokak yemekleri, baharatları, alkollü ve alkolsüz içecekleri, atıştırmalıkları, ekmek ve gözleme çeşitliliği ve vejeteryan yemeklerin yoğunluğu ile çok zengin bir kültürel harmana sahip.

Acıktınız değil mi? Şimdi evde sanal tur etkinliğimize enfes üç tarif ekleyelim;

Dahi Vada (Yoğurtlu Mercimek Köftesi)

Bir su bardağı yeşil mercimek suda haşlanır. Ezilerek hamur haline getirilir. Ardından köfteler halinde şekillendirilip tavada kızartılır. Kızaran mercimek köfteleri tabağa servis edilir. Üzerine süzme yoğurt eklenir. Tercihe göre zencefil, nar, kimyon, nane yaprakları, kişniş, maydonoz, toz biber, karabiber gibi çeşitli baharatlar serpilebilir. Afiyet olsun!

Yemeğin Yanında: Limon Sharbat

4-5 adet limonun suyu ile 1 yemek kaşığı şekeri karıştırın ve bir kapta pişirin. Köpük köpük olunca ocaktan alıp soğumaya bırakın. İşte size limon sharbat! Limonatanın pişirilmiş hali! Afiyet olsun!

Barfi: Harika, Sütlü Bir Tatlı!

Barfi, bizim helvalarımıza benzeyen bir Hint tatlısı. Oldukça popüler ve pek çok farklı versiyonu var.

Malzemeler;

– 1 su bardağı süt

– 150 ml. krema

– Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz

– 1 yemek kaşığı şeker veya bal

Ceviz hariç tüm malzemeler bir kaba koyularak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Küçük bir tepsiye yayılıp üzerine dövülmüş ceviz serpilir. Buzdolabında bir saat beklettikten sonra kareler halinde kesilerek servis edilir. Afiyet olsun!

Karnımızı doyurduk. Şimdi meditasyon nasıl yapılır, onu öğrenelim.

Online Eğitim: Meditasyon Teknikleri

Meditasyon hakkında bilginiz yoksa başlangıç eğitimi almak için Udemy iyi bir seçenek olabilir;

Udemy online meditasyon eğitimleri

Burada da 7/24 izleyip dinleyebileceğiniz muhteşem meditatif müzikler ve görüntüler var;

7/24 online bir meditasyon müziği + enfes görüntüler

Faydalı Bir Atıştırmalık: Kerala Muz Cipsi

Sırada harika bir Bollywood filmi var. Bir sonraki başlıkta film hakkında bilgileri ve filmin fragman linkini bulacaksınız. Fakat filmi izlerken çok faydalı bir atıştırmalık önerimiz var. Hindistan’da çok sevilen; Kerala muz cipsi…

Kısaca tarifini verelim;

Bu tarif aslında hindistan cevizi yağı ile yapılıyor. Fakat siz muzları ayçiçek yağında kızartabilirsiniz. Muzları ince dilimler halinde dilimleyin. 1 tatlı kaşığı toz şekeri üzerine serpip muzları ezmeden hafifçe karıştırın. Sonra önceden kızdırdığınız tavada hafifçe karamelize olana kadar kızartın. Yağını süzdürüp bir tabağa alın. Soğumasını bekledikten sonra sağlıklı atıştırmalığınızın keyfini çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!

Şimdi sıra filmimizde…

Bir Bollywood Filmi: Barfi

Öğlen yemeğinde tarifini verdiğimiz tatlının adını anımsadınız mı? Aynı ada sahip bir film önerimiz var; “Barfi / Aşkın Dile İhtiyacı Yoktur”

Barfi, 2012 yapımı bir Hint komedi-dram filmi. Film Barfi adlı baş karakterin Shruti ve otistik Jhilmil arasında kalan kah hüzünlü, kah eğlenceli aşk hikayesini anlatıyor. Birçok ödül kazanmış filmin yönetmen koltuğunda Anurag Basu var. Senaryo ise Anurag Basu ve Tani Basu’ya ait. Barfi rolünde ise, 1951 yapımı meşhur “Awaara / Avare” filminin başrol oyuncusu, yönetmeni ve yapımcısı Raj Kapoor’un torunu Ranbir Kapoor oynuyor.

Filmin fragmanı

Hint Dansı Şöleni

Hint danslarını sever misiniz? Güzel bir örnek video linki aşağıda… Odissi dansı, Hindistan’ın doğusundaki Orissa Eyaletinde doğmuş sekiz klasik dans türünden biridir. Sanatçıların sembolik kostümler giyerek efsanevi bir hikayeyi canlandırdığı bir dans-drama performans sanatı türüdür. Video Rajastan’daki Rang Nath Tapınağında çekilmiş.

Maryam Shakiba / Odissi Dansı – Manglacharan Ganesh Vandana

Yoga İle Sağlık Zamanı!

Yoga, bedensel ve zihinsel sağlığımıza sağladığı yararlarının yanında ruhsal sağlığımız açısından da önemli bir disiplin. Daha fazla bilgi almak için ilgili blog yazımız;

Evde Yoga: Yeni Başlayanlar İçin Temel Bilgiler

Ayurvedik El Masajı

Uykudan önce ellerinize hindistan cevizi yağı ile masaj yaparak sağlıklı bir dinlenme terapisine ne dersiniz?

Hindistan cevizi yağı saç bakımından vücut bakımına, diş temizliğinden yemeklerde kullanımına kadar pek çok alanda doğal bir şifa kaynağı.

Uyumadan önce bir fındık büyüklüğünde hindistan cevizini elelrinize iyice yedirerek masaj yapın. Hindistan cevizi cilt tarafından kolayca emildiği için uyurken sizi rahatsız etmez.

Sanal tur programımız sona erdi. Umarız keyifli bir gün geçirmişsinizdir.

İyi uykular!