piknik yerleri
Piknik Yerleri: İstanbul Avrupa Yakası

Piknik Yerleri: İstanbul Avrupa Yakası

Piknik Yerleri: Belgrad Ormanı Mesire Alanları ve Tabiat Parkları

Neşet Suyu Mesire Alanı

Piknik yerleri listemizde ilk sırada Neşet Suyu Mesire Alanı var. Belgrad Ormanı sahası içinde yer alan 11 adet tabiat parkından ilki olan bu tabiat parkı, adını, zamanında Belgrad Ormanı’nın ıslahı için çok çaba sarf etmiş olan Müderris Neşet Bey’den alıyor. Müderris Neşet Bey, şimdiki adıyla İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde, eski adıyla Orman Mekteb-i Alisi’nde rektör olarak görev yapmış önemli bir araştırmacı…

1910 yılında Orman Mekteb-i Alisi, Bahçeköy sınırları içinde kurulunca, bu mektebin müderris ve talebeleri Belgrad Ormanı’nda pek çok araştırmalar yapmışlar. Böylece İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nin temelleri atılmış.

Yaklaşık olarak 68 hektar büyüklükteki tabiat parkı, çok zengin bir bitki örtüsüne sahip. Sahası içinde, Belgrad Köyü’nden kalma bir su sarnıcı kalıntısı ve namazgah mihrabiyesi bulunuyor.

Tabiat Parkı içinde piknik yerleri, kır lokantası, büfe, çocuk oyun sahaları bulunuyor. Başlangıç ve bitiş noktaları Neşet Tabiat Parkı olan 6 kilometrelik yürüyüş parkuru, spor severler için doğa içinde, bol oksijenle yürüyüş ve koşu yapma olanağı sağlıyor.

Özel araçlarla Belgrad Ormanı Bahçeköy Kapısı ve Kurtkemeri Kapısından giriş yapılabiliyor. Toplu taşıma araçları ile gelecekler için, Hacıosman, Zincirlikuyu, Taksim, Beşiktaş, Sarıyer semtlerinden kalkan Bahçeköy otobüsleri ile Neşet Tabiat Parkı’na ulaşım mümkün.

Bentler Mesire Alanı

Bentler Tabiat Parkı, adını, alanın kuzeyinde bulunan Valide Bendi ve II. Mahmud Bendi’nden alıyor. Bu bentler, Osmanlı İmparatorluğu zamanında şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmış. Taksim Suyu Bentleri adıyla da anılan bu iki bentten Valide Bendi 1796 yılında, Sultan II. Mahmud Bendi ise 1839 yılında yapılmış.

Yaklaşık 16 hektarlık bir büyüklüğe sahip bu mesire yeri, aynı zamanda son derece zengin bir bitki ve hayvan doğal yaşam alanı. Yoğun olarak meşe ve gürgen ağaçları bulunuyor. Valide Bendi’nin hemen yanında da 269 yaşında bir anıt çınar ağacı koruma altında.

Tabiat Parkı içinde piknik yapılabilecek masalar, çeşmeler, WC, büfe, çocuk oyun alanları ve yürüyüş yapmak için patikalar bulunuyor.

Bentler Mesire Alanına özel araçlarla Belgrad Ormanı ana giriş kapısından ve Kurtkemeri Kapısından giriş yapılıyor.

Kirazlı Bent Mesire Yeri

Kirazlı Bent Mesire Yeri, adını II. Mahmut’un Kirazlı Deresi üzerinde 1818 yılında yaptırdığı Kirazlı Bent’ten alıyor. 20 hektar alana sahip bu geniş alan, meşe ve gürgen ağaçlarının yoğunlukta olduğu zengin bir bitki örtüsüne sahip.

Kömürcü Bent Tabiat Parkı

Bu bent adını, Paşa Deresi üzerine, 1619 yılında II. Osman tarafından yaptırılmış olan Karanlık Bent, Topuzlu Bent, II. Osman Bendi adlarıyla da bilinen Kömürcü Bendi’nden alıyor.

3 hektarlık bir alana sahip mesire yerinde piknik yerleri, kır lokantası, çocuk oyun alanları, gölet ve yürüyüş yapmak için patikalar bulunuyor.

Ayvat Bendi Mesire Yeri

Bu harika mesire yeri, adını Padişah III. Mustafa’nın Kağıthane Deresi’nin bir kolu olan Ayvat Deresi üstüne 1766 yılında yaptırdığı Ayvat Bendi’nden alıyor.

Yaklaşık olarak 50 hektarlık bir alana sahip mesire yeri içinde piknik yerleri, kır lokantası, büfe, çocuk oyun parkları bulunuyor.

Fatih Çeşmesi Mesire Yeri

İstanbul’daki piknik yerleri içinde oldukça özel bir yere sahip olan Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı, 29,5 hektar alanda yer alıyor… Özellikle yaşlı kayın ağaçlarından oluşan bir floraya sahip. Bunun dışında gürgen, kızılağaç, dişbudak, meşe ağaçları ve kızılcık, muşmula, alıç gibi çalı tipi ağaççıklar açısından da oldukça zengin.

Mesire alanı içinde kır lokantası, 2 adet WC, 1 adet yağmur barınağı, 1 adet kameriye, çocuk oyun alanı, çeşme ve gölet gibi rekreasyon bölümleri bulunuyor.

Irmak Tabiat Parkı

Tabiat Parkı sahası içinde Kırkçeşme Su Yolu’na ait, Büyük Bent, Çifte Havuz gibi çeşitli yapıların kalıntıları bulunuyor.

Alanda piknik yerleri, kır lokantası, büfe ve çocuk oyun alanlarının yanı sıra doğa yürüyüşü için patikalar var. Neşet Suyu Tabiat Parkı’nda başlayan 6 kilometrelik koşu ve yürüyüş parkurunun diğer girişi de Irmak Tabiat Parkı’nda bulunuyor.

Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı

Adını Türk edebiyatçısı Falih Rıfkı Atay’dan alan tabiat parkı yaklaşık 16 hektarlık bir büyüklüğe sahip.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad seferi dönüşünde getirip yerleştirdiği Sırp esirlerin yaşadığı Belgrad Köyü’nün ve o dönemde kullanılan bir kilisenin kalıntıları da bu tabiat parkının sınırları içinde yer alıyor.

Çocuk oyun alanları, kır lokantası, geyik üretim sahası ve yürüyüş parkurlarının bulunduğu park, meşe, doğu kayını, ıhlamur, gürgen gibi ağaç çeşitlerine ve daha pek çok bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

Geyik üretim sahasında yaşayan geyiklerin dışında, yaban domuzu, tilki, kurt, kirpi, sincap, kaplumbağa gibi hayvanlar ve saka, ağaçkakan, karga, serçe, ispinoz, şahin ve atmaca gibi kuş türleri tabiat parkının doğal faunasını oluşturuyor.

Mehmet Akif Ersoy Mesire Yeri

Bu mesire alanı adını ünlü şairimiz Mehmet Akif Ersoy’dan alıyor. 23 hektarlık bir alana sahip bu tabiat parkında piknik alanlarının yanı sıra kır lokantası, çocuk oyun alanı ve yürüyüş patikaları bulunuyor.

Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı

İçinde çocuk oyun sahaları, yürüyüş patikaları, oturma alanları bulunan mesire yeri özellikle çocuklu aileler için keyifli bir gün vaat ediyor.

Kurt Kemeri Mesire Yeri / Kemerburgaz – Sarıyer

Kurt Kemeri Mesire Yeri, ulaşım kolaylığı ve doğal dokusu nedeniyle oldukça değerli bir rekreasyon alanı. 6,73 hektar alana sahip bu alanda, ıhlamur, çınar, gürgen, kestane, meşe, defne, akçaağaç, ve kocayemiş ağaç türleri yoğun. İçinde kır gazinosu, yağmur barınakları ve kameriyeler, 3 adet çeşme, 4 adet WC, 3 adet çocuk oyun alanı, 3 adet ahşap köprü, 2 farklı bölgede göletler, otopark olarak kullanılan geniş alanlar bulunuyor.

Piknik Yerleri: Diğer Mesire Yerleri

Anıt Çınarlar (Çatalca Subaşı Tabiat Anıtı) / Subaşı – Çatalca

2 çınar ağacının koruma altına alınıp anıtlaştırıldığı 2500 metrekarelik  bu mesire yeri botanik araştırmacıları ve doğa severler için İstanbul’daki piknik yerleri içinde yeri ayrı bir tabiat parkı.

Burası, Çevre ve Orman Bakanlığının anıtsal ağaçları koruma projesi kapsamında hayata geçirilmiş. Söz konusu çınar ağaçlarının yaşları 1000 civarında, 17 metre boyunda, gövdeleri ise yaklaşık 3,5 metre çapında.

Piknik yapılabilecek en güzel yerlerden biri olan doğal parkta mangal yapmak serbest.

Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı / Sarıyer

112 hektar alana sahip alan, Fatih Ormanı içinde yer alıyor.

Büyükdere Caddesi üzerinden Bahçeköy’e ulaşınca, Kemerburgaz Yolu üzerinde 3 km. mesafede yer alıyor. Toplu taşımayla ulaşım Levent ve Hacıosman üzerinden Bahçeköy otobüsleri ile sağlanıyor.

Gazi Mahallesi Mesire Yeri / Alibeyköy Barajı – Eyüp

İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde yer alan bu mesire alanı, Alibeyköy Barajı olarak da biliniyor. 785 dönümlük bir büyüklüğe sahip alan, piknik için oldukça keyifli…

Ulaşım Gaziosmanpaşa Gazi Mahallesi içinden ya da Kağıthane-Alibeyköy üzerinden sağlanıyor.

Marmaracık Koyu Tabiat Parkı / Rumeli Kavağı – Sarıyer

Bu muhteşem doğal parka, Sarıyer yolu üzerinden Rumeli Feneri’ne doğru gidilerek ulaşım sağlanıyor.

Mavromoloz Ormanları içinde yer alan bu doğal alan, hem deniz kıyısında, hem de meşe ağaçlarının ve makilerin bulunduğu yemyeşil bir doğal dinlenme yeri.

7,42 hektarlık büyüklüğe sahip tabiat parkı geyik, kızıl sincap, yaban domuzu, çakal, tilki, tavşan, kirpi, köstebek, sansar gibi yaban hayvanlarına da ev sahipliği yapıyor.

Marmaracık Mesire Yeri’nde piknik yerleri ve Kuş Gözlem Kulesinin yanı sıra denize girilebilecek bir plaj da var.

Türkmenbaşı Tabiat Parkı / Sarıyer

1998 yılında, Türkmenistan eski Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov anısına, Türkmenistan ve Türkiye ortak kültürünün bir ifadesi olarak planlanan ve hayata geçirilen doğa parkında piknik alanlarının yanı sıra çocuk oyun alanları ve yürüyüş patikaları bulunuyor.

Tabiat Parkının ana faunasını ispinoz, saksağan, serçe ve ağaçkakan gibi kuş türleri oluşturuyor. Meşe, gürgen, muşmula, ladin, servi ağaçlarının yanı sıra lavanta, çilek gibi çalılıklar da ana florasını oluşturuyor.

Şamlar – Arnavutköy Mesire Yeri / Arnavutköy – Gaziosmanpaşa

Yaklaşık 335 hektarlık bir büyüklüğe sahip bu tabiat parkına 6 farklı giriş bulunuyor.

Piknik alanı içinde WC, tahta masalar, kır lokantası, kır kahvesi, büfe, çocuk oyun alanları, bisiklet yolu, yürüyüş parkuru ve gözetleme kulesi bulunuyor. Orman içinde doğa yürüyüşleri için patikalar mevcut. Gece konaklamak isteyen kampçılar için bir de karavan kampı bulunuyor.

Karavan kampın yanında bir de izci kampı bulunuyor. Burada badminton, okçuluk, doğa yürüyüşleri ve izci parkuru gibi etkinlikler yapılıyor.

Şamlar Tabiat Parkı’na, Gaziosmanpaşa üzerinden Arnavutköy’e varıldığında, Nokta mevkisinden sola doğru inen yol ile ulaşılıyor.

İnceğiz Mesire Yeri / Çatalca

İnceğiz Çatalca’nın bir köyü. Burada tarih öncesi dönemlerde yerleşim görmüş mağaralar bulunuyor. Zaten köy adını da bu mağaralardan alıyor.

Mağaralar M.S. 4. yüzyıl civarlarında genişletilerek manastır olarak kullanılmış. Tepelerde kaya mezarları da bulunuyor. Bu mağaralardan çıkan arkeolojik eserler İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

“Salako” ve “Davaro” filmleri burada çekildiğinden bu mağaralar “Kemal Sunal Mağaraları” adıyla da anılıyor.

Piknik yerleri de bu mağaraların bulunduğu tepenin hemen yanında yer alıyor ve ortasından bir dere geçiyor.

Taya Kadın Mesire Yeri / Arnavutköy – Gaziosmanpaşa

Taya Kadın Mesire yeri adını, eskiden “Daye Hatun” ya da “Daye Kadın” olarak geçen Taya Kadın Köyü’nden alıyor. Daye Kadın, Fatih Sultan Mehmed’in süt annesi Ümmü Gülsüm Hatun. Bazı kaynaklarda adı “Hundi Hatun” olarak geçiyor.

1972 yılına kadar Çatalca’ya bağlı olan köy, daha sonra Gaziosmanpaşa’ya bağlanmış. Terkos Gölü kıyısında yer alan Taya Kadın Mesire Yeri, doğal dokusu nedeniyle piknik yerleri, yürüyüş ve dinlenme alanı olarak kullanılıyor.

Göktürk Fidanlığı – Göktürk Göleti Tabiat Parkı / Göktürk – Eyüp

Göktürk Fidanlığı’nın 328 dönümlük doğal alanında akçaağaç, dişbudak, akasya, çınar, meşe, söğüt, sedir, fıstık çamı, mavi ladin, köknar, mavi servi, mazı ve ardıç gibi ağaç türleri yetiştiriliyor.

İçinde Göktürk Göleti bulunan tabiat parkı, bisiklet gezileri, piknik yerleri, doğa yürüyüşleri için güzel bir doğal alan olarak tasarlanmış.

İmrahor Mesire Yeri / Arnavutköy – Gaziosmanpaşa

Omanın ve su kaynaklarının korunması maksadıyla kurulan İmrahor Göleti’nden adını alan mesire yeri, piknik alanları ve yürüyüş yolları ile güzel bir rekreasyon alanı.

Bahçeköy Fidanlığı / Bahçeköy – Sarıyer

Burası Çevre ve Orman il Müdürlüğü’nün 1944’ten beri fidan üretimi ve dağıtım merkezi. Orman mühendisleriyle birlikte uzman personelin çalıştığı fidanlık, çok farklı ağaç türlerini barındırıyor.

Ladin, köknar, servi, mazı, ardıç gibi ağaç türleri ve akuba, taflan, şimşir, ortanca, dağ muşmulası gibi çalı bitkileri üretiliyor.

Aziz Paşa Mesire Yeri / Kemerburgaz – Eyüp

Aziz Paşa Mesire Alanı oldukça büyük bir yüz ölçüme sahip… Güngören Belediyesi’ne ait bu mesire yerine Güngören’den kalkan özel araçlarla ulaşılıyor. Yanı sıra Eyüp, Sarıyer, Kağıthane, Bayrampaşa, Şişli ve Beşiktaş’tan Aziz Paşa Mesire Yeri otobüsleri ile ulaşılabiliyor.

Mareşal Fevzi Çakmak Mesire Yeri / Çatalca

Mareşal Fevzi Çakmak’ın adını taşıyan bu mesire yeri, Çatalca’nın önemli rekreasyon ve piknik alanlarından biri. Çam ağaçları ile kaplı doğal parkın içinde Çatalca Belediyesi’ne ait bir de açık yüzme havuzu bulunuyor.

Çilingoz Mesire Yeri / Çatalca

Çilingoz Tabiat Parkı, deniz, orman, göl ve sazlıkların iç içe geçtiği, harika bir koyda bulunuyor. Parkın kuzey bölümünden Çilingoz Deresi geçiyor, aynı zamanda 80 m. genişliğinde bir de plajı bulunuyor.

Tabiat parkı 2005 yılında Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak ilan edilmiş. Bu sebeple avlanmak yasak.

Doğa yürüyüşü, piknik ve kamp için uygun alanların yer aldığı parkta bir kır lokantası ve büfe de bulunuyor.

Emirgan Korusu / Emirgan

Korunun eski adı, içinde yer aldığı semte de adını veren Emir Guneoğlu Tahmaspkulu Han’a dayanıyor. Han, Safevi Devleti’nde Revan şehri beylerbeyi iken şehre sefer düzenleyen Osmanlı ordusuna karşı koyamayacağını anlar ve şehri kalesini teslim eder. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun hizmetine girer ve adını da Yusuf olarak değiştirir. Daha sonra padişah IV. Murad tarafından Halep’e vezir olarak atanır. Bir süre sonra da kendisine, şimdiki Emirgan Korusu’nun bulunduğu yerdeki Feridun Bahçeleri içinde bir köşk, Ahırkapı’da bir saray ve Kağıthane’de bir çiftlik tahsis edilir. Yusuf Paşa, IV. Murad’ın ölümünden 1 yıl sonra, onun yerine geçen Sultan İbrahim tarafından idam edilir.

Daha sonra Abdülaziz bu koruyu Hıdiv ünvanını ilk alan kişi olan İsmail Paşa’ya armağan eder ve içine 3 köşk yaptırır. İsmail Paşa Süveyş Kanalı’nın açılışı için Guiseppe Verdi’ye Aida Operası’nı sipariş edip opera binaları yaptırır. Hesapsız harcamaları sonucunda kanalın hisselerini satar, kalan borçları üzerine İngilizlerin baskısı sonucu Abdülaziz tarafından Hıdivlikten men edilir. Padişah Abdülaziz İsmail Paşa’nın gönlünü almak için koruyu ve köşkleri hediye eder.

1940’lı yıllarda bu köşkler ve koru, Lütfi Kırdar’ın çabalarıyla halka açılır, piknik ve dinlenme alanı haline getirilir.

Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan Emirgan Korusu, Baltalimanı ile İstinye arasında yer alan Emirgan semtinde yer alıyor. Boğaz manzarası, içindeki iki göleti ile dinlenmek ve İstanbul’u seyretmek için güzel bir mesire alanı. Sarı Köşk 1979 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından restore edilerek bir katı ve bahçesi kafeterya olarak açılmış.

İçinde 6 çocuk oyun parkı, 1300 metrelik bir yürüyüş parkuru, süs havuzları, basketbol sahası, çocuk köyü, piknik yerleri ve kafeterya- restoranlar bulunuyor.

İstanbul Anadolu Yakasındaki ve Adalardaki piknik yerleri ve tabiat parkları için;

Piknik Yerleri: İstanbul Anadolu Yakası ve Adalar