piknik yerleri
Piknik Yerleri: İstanbul Anadolu Yakası ve Adalar

Piknik Yerleri: İstanbul Anadolu Yakası ve Adalar

Hacet Deresi Mesire Yeri / Tuzla

İstanbul Anadolu yakasındaki piknik yerleri listemizde ilk sırada Hacet Deresi Tabiat Parkı var. Bu tabiat parkı, ismini içinden geçen Hacet Deresi’nden alıyor.

Mesire alanında piknik yapmak için masalar, doğa yürüyüşü yapmak için patikalar, kır lokantası, çocuk oyun alanı, otopark, çeşme, büfe gibi rekreasyon alanları bulunuyor.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi / Ataşehir

Botanik bahçesi, 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından, eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturmak amacıyla kurulmuş. Daha sonra botanik bahçesine çevrilerek 2002 yılında halkın ziyaretine açılmış.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile Anadolu Otoyolunun birleştiği kavşakta bulunuyor.

Bahçe sekiz adadan oluşuyor; Merkez Ada, Ertuğrul Adası, Mesire Adası, İstanbul Adası, Arboretum Adası, Meşe Adası, Anadolu Adası, Trakya Adası diye isimlendirilen adaların her biri farklı amaçlara ayrılmış.

Mesire Adası

Mesire Adası’nda piknik yapılabiliyor fakat diğer adalarda böyle bir imkan bulunmuyor. Ayrıca bu adada çocuklar için eğitim ve eğlence parkı “Keşif Bahçesi Oyun Alanı” bulunuyor. Ayrıca 160 metrekarelik bir alan üzerinde bambu bitkisinden yapılmış bir labirent var. İçinde bir gözetleme kulesi olan bu labirent çocuklar için harika bir keşif alanı.

Mesire Adası ile Anadolu Adası’nı bağlayan tünelde Türkiye’nin Endemik Çiçekleri Sergisi bulunuyor.

Ertuğrul Adası

Gemlik yöresinde yer alan bir zeytin ağacı kesilmek üzereyken Ali Nihat Gökyiğit tarafından farkedilmiş ve sökülerek Ertuğrul Adası’na dikilmiş. Anıt zeytin ağacının yaşı tam olarak bilinmiyor. İki ağacın birleşmesiyle oluşmuş ağaç, hala zeytin vermekteymiş.

Adada Konak Bahçesi, Mahalle Çeşmesi, İstanbul Boğazı’nın minyatürü, temsili Yeditepe, amfitiyatro, İstanbul Bitkileri Koleksiyonu ve “İstanbul’da Mutlu Olan Ağaçlar” sergisi bulunuyor.

Arboretum Adası

Ülkemizdeki 723 ağaç ve çalı türü, 2009 yılından itibaren bilimsel araştırma Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Arboretum Adası’na taşınmış. Arboretum Adası’nda, 9-14 yaş arası çocuklara yönelik bir eğitim etkinliği olan “Teşhis Yolu Oyunu” oynanabiliyor.

Herbaryum

2004 yılında kurulmuş olan herbaryum, 2009 yılında Dr. Füsun Ertuğ’un 1500 örnekten oluşan herbaryumunu Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne bağışlamasıyla genişlemiş. Bodrum yöresi bitkilerinden oluşan koleksiyon böylelikle kayıt altına alınmış.

2014 yılında ise, Edinburg Kraliyet Botanik Bahçesi Herbaryumu, “Türkiye Florası” kitabının yazarı P. H. Davis’in Türkiye’den topladığı örneklerden oluşan bir koleksiyonu, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Herbaryumuna hediye etmiş.

Burada yaklaşık 8500 bitki örneği bulunuyor.

Bahçe ve herbaryum, eğitim ve bilim gönüllülerine açık faaliyetler düzenliyor. Burası sadece bitki türlerinin görülebileceği bir botanik parkı olmakla kalmayıp, aynı zamanda eğitim, eğlence, dinlence, gezi, oyun ve araştırma alanı niteliği taşıyor.

Aydos Mesire Yeri / Yakacık – Kartal

Aydos Ormanı sahası içindeki bu mesire yeri Aydos Göleti’nin de yanı başında yer alıyor. 4 farklı girişi bulunan 6620 dönümlük mesire yerindeki gölet çevresinde piknik yerleri, büfe ve koşu parkurları bulunuyor.

Kaymakdonduran Mesire Yeri / Beykoz

Kaymakdonduran Mesire Yeri, piknik yerleri, yürüyüş patikaları ve sessiz sakin ortamıyla enfes bir dinlence yeri. Buradaki 200 yıllık kestane ağaçlarının altına kurulmuş piknik yerleri yazın serinlemek için de ideal.

Beykoz üzerinden yola devam edildiğinde Akbaba Köyü’nden 3 kilometre sonra Kaymakdonduran Mesire Yeri tabelası görülebiliyor. Yaklaşık 1 kilometre sonra da giriş bölümü yer alıyor.

Taşdelen Mesire Yeri / Çekmeköy

Taşdelen Mesire Yeri adını Taşdelen kaynak sularından alıyor. Çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenen Taşdelen kaynak suyu, mesire alanı içindeki çeşmeden hala akıyor.

Taşdelen Mesire Yeri, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, özel kutlamalar için ayrılmış kır restoranı ve paintball, dernek etkinlikleri, piknik yerleri, izci kampları, bisiklet yarışları gibi etkinliklerin düzenlendiği doğa sporu alanlarıyla Anadolu yakasının en keyifli mesire yerlerinden…

Mihrabad Korusu Mesire Yeri / Kanlıca – Beykoz

Mihrabat Korusu Beykoz ilçesine bağlı Kanlıca sırtlarında yer alıyor.

Yaklaşık 210.000 metrekare alana sahip Mihrabat Korusu, restaurant, kafeterya, özel davet ve organizasyon bölümleri, yürüyüş yolları ve amfitiyatrosu ile İstanbul’un en güzel manzaralı tepesinde yer alıyor.

Korunun içinde, çocuk oyun alanları, doğa etkinlikleri ve yarışmalar düzenlenen sahalar, basketbol, futbol sahaları ve bir de otopark mevcut.

Polonezköy Tabiat Parkı / Polonezköy – Beykoz

Beykoz ilçe sınırları içinde yer alan Polonezköy Tabiat Parkı, 1994 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından doğa parkı ilan edilmiş.

1830-1831 yılları arasındaki Polonya’nın Ruslara karşı başlattığı Kasım Ayaklanması başarısızlıkla sonuçlanınca, 1842 yılında bir grup Polonyalı köye yerleşmiş. İsmi buraya yerleşmiş Polonyalılardan geliyor.

Polonezköy’de piknik yerleri, kamp, trekking gibi birçok açık hava eğlence aktivitesi var, ayrıca çok sayıda restoran ve konaklamak için oteller bulunuyor.

Tabiat parkının içinde bir sülün çiftliği ve geyik çiftliği de bulunuyor.

Elmasburnu Mesire Yeri / Riva – Beykoz

Elmasburnu Tabiat Parkı, 13,34 hektarlık bir alanı kaplıyor.

Tabiat Parkı içinde yer alan Elmasburnu Plajı, Riva’daki 3 plajdan biridir. Su sporları için etkinliklerin de yapıldığı plajın yanı sıra mesire yerinde piknik yerleri, çadırlı kamp sahası, kır lokantası ve büfe de yer alıyor.

Göztepe Mesire Yeri / Göztepe – Kadıköy

Göztepe Tabiat Parkı, ismini yakınında bulunan Göztepe Mahallesi’nden alıyor. Yaklaşık 59 hektar alana sahip tabiat parkı, zengin bir flora ve fauna varlığına sahip.

Tabiat Parkının günübirlik kullanım alanı, ziyaretçilerine piknik yapma olanağı sunuyor. Orman içi yollarda doğa yürüyüşü yapılabiliyor.

Avcıkoru Tabiat Parkı / Şile – Çekmeköy

Bu park adını, yakında bulunan Avcıkoru Köyü’nden alıyor. Daha çok meşe ağaçlarının bulunduğu, yaklaşık 650 hektarlık parkta bir de yapay gölet bulunuyor.

Çocuklar için oyun park ve parkurlarının da yer aldığı alanda kır kahvesi, büfe, otopark, WC, çeşme ve piknik yerleri de hafta sonunu doğal bir ortamda geçirmek isteyenler için düşünülmüş.

Beykoz – Göknarlık Tabiat Koruma Alanı / Tokatköy – Beykoz

46,5 hektar büyüklüğündeki alanda en nadide ağaç türlerinden olan köknar, kestane ağaçlarının ağırlıkta olduğu mesire alanı, Beykoz yakınlarında yer alan Tokat Köyü’ne yaklaşık olarak 2 km. uzaklıkta yer alıyor.

Ballıkayalar Tabiat Parkı / Tavşanlı Köyü – Gebze

Ballıkayalar Vadisi 1995 yılında tabiat parkı olarak koruma altına alınmış.

Vadi sahası içinde irili ufaklı şelaleler, piknik yerleri, yürüyüş parkurları, dağ sporları için tırmanış platformları bulunuyor.

Fenerbahçe Parkı / Fenerbahçe – Kadıköy

Çiçekler ve ağaçlarla bezeli park, Kadıköy Fenerbahçe sahilinde, denizin kenarında yer alıyor. Orman içindeki parkta 5 adet kafeterya ve parkın yanında alışveriş merkezi bulunuyor.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde buraya inşa edilen deniz feneri sebebiyle, parkın olduğu alan Bağçe-i Fener adıyla anılmış. Fakat günümüze ulaşan deniz feneri 1837’de II. Mahmut tarafından yaptırılmış.

Fenerbahçe Parkı’nın içinde minyatür hamam ve “Küçük Hanımefendi” filmine ait bir canlandırma bulunuyor. Bu filmde oynayan Belgin Doruk, Ayhan Işık ve Sadri Alışık’ın heykelleri de unutulmamış.

Adalar

Büyükada Dilburnu Mesire Yeri / Büyükada

Dilburnu Tabiat Parkı, 6.88 hektarlık bir alan üzerinde yer alıyor. Deniz manzarasına sahip mesire alanında manzara seyir terasları bulunuyor.

Çocuk oyun alanı ve kır lokantasının da bulunduğu mesire yerinde 1 kilometrelik yürüyüş parkuru ve bisiklet yolları bulunuyor.

Büyükada Tabiat Parkı

Büyükada Tabiat Parkı’nda piknik yapmak için masalar ve aynı zamanda denize girmek için plaj bulunuyor.

Değirmenburnu Mesire Yeri / Heybeliada

Değirmenburnu Tabiat Parkı, adını 1800’lü yılların sonlarına kadar kullanılan yel değirmeninden alıyor. Değirmen, aynı zamanda gözetleme kulesi olarak da kullanılmış.

Tabiat Parkında piknik yerleri, çocuk oyun alanı, bisiklet kiralama, futbol sahası, kır lokantası ve kır kahvesi ve denize girmek için plajı bulunuyor.

Heybeliada’ya Avcılar, Kabataş, Kadıköy, Bostancı, Maltepe ve Kartal üzerinden vapur, deniz otobüsü veya motorlarla ulaşım sağlanıyor.

İstanbul Avrupa Yakasında bulunan piknik yerleri ve tabiat parkları için;

Piknik Yerleri: İstanbul Avrupa Yakası

Pikniğe Gitmeden ve Gittikten Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz?

– Hafta sonu program yapacaksanız dikkat! Bu tabiat parkları ve piknik yerleri genelde hafta içi daha sakin, hafta sonu ise oldukça kalabalık!

– Kene ve böcek ısırmasına önlem olarak karşı kısa şort ve terlik giymeyin. Spor ayakkabı ve uzun çorap iyi bir fikir olabilir.

– Ormanların derinliklerine fazla girmemeye çalışın. Çünkü kaybolabilirsiniz!

Piknik yerleri dahilinde mangal veya çay demlemek için yaktığınız ateşi söndürmeyi unutmayın!

– Çöplerinizi yanınızda götüreceğiniz çöp poşetlerine koyarak çöp kovalarına atın! Çöp kovası yoksa yanınızda götürerek başka bir alandaki çöp kovasına atın!