İstanbul Doğa Yürüyüşü Rotaları: Bol Oksijen ve Huzur

İstanbul Doğa Yürüyüşü Rotaları: Bol Oksijen ve Huzur

Bu yazımızda İstanbul doğa yürüyüşü rotaları arasından en harika seçenekleri sizlerle buluşturalım istedik. Gerek evden, gerek işyerine gidip gelerek çalışan bizler hem hareket ederek, hem doğayla bütünleşerek, hem de bol oksijen depolayarak sağlıklı kalmaya çalışıyoruz. Fakat çoğu zaman şehrin kalabalığı bazı lokasyonlarda yürüyüş yapmamıza engel oluyor. Hınca hınç sahiller, özel olarak yapılmış yürüyüş parkurları ve spor salonları “Hiç yoktan iyidir” diye düşündürse de, harika bir doğa yürüyüşünün yerini tutmuyor.
Yanımıza içeceklerimizi, sağlıklı atıştırmalıklarımızı alarak her hafta başka bir doğal yürüyüş rotasında alalım soluğu. Yenilenelim, hareket edelim, sağlık kazanalım ve akciğerlerimize bol oksijen ziyafeti çekelim ne dersiniz…

Validebağ Korusu / Üsküdar

Validebağ Korusu padişah 3. Selim’in annesi Mihrişah Sultan için yaptırdığı köşkün arazisidir. Bu arazi zamanında yurt içi ve yurt dışından getirilen çeşitli fidelerle, ağaçlarla bezenir. Valide Sultan’ın vefatı ile bağ, Altunizade Ailesinin mülkiyetine geçer. Daha sonra Sultan Abdülaziz’e hediye edilen arazideki köşk yıkılarak yerine bir kasır yaptırılır. Köşkün etrafında yer alan 354.000 metrekarelik arazi, ötücü kuşlar için bir konaklama sahasıdır. Son tespitlere göre 6321 ağaç, ağaççık ve çalıya ev sahipliği yapan koruda en fazla meşe, servi, sedir, mazı, çam, çitlembik, dişbudak, akasya, defne ağaçları, 200 kadar dut, zeytin, ceviz, kestane, ıhlamur ve sakız ağacı bulunuyor. Yürüyüş parkurları da bulunan koru, İstanbul doğa yürüyüşü rotaları arasında yer alıyor.

Ayvatbendi Tabiat Parkı / Eyüp

Belgrad Ormanı içindeki 9 tabiat parkından biri olan Ayvatbendi Tabiat Parkı adını padişah 3. Mustafa zamanında yaptırılan Ayvat Bendi’nden alıyor. 50 hektarlık bir saha içinde meşe ve gürgen ağaçlarının yoğun bulunduğu park aynı zamanda pek çok hayvana da ev sahipliği yapıyor. Bol oksijenle, doğada enfes bir yürüyüş için uygun parkurları da bulunan park, piknik yapmak için de ideal…

Polonezköy Tabiat Parkı / Beykoz

Beykoz ilçesinde yer alan tabiat parkı İstanbul doğa yürüyüşü rotaları içinde ama adeta İstanbul dışına çıkmış gibi hissettiren nadir yerlerden biri… Kahvaltı ve piknik alanlarının yanı sıra yürüyüş rotalarının da bulunduğu Polonezköy’e giderseniz Polonezköy Kültür Evi’ni de mutlaka ziyaret edin.

Aydos Ormanı / Kartal

İçinde bir göl, piknik alanları ve yürüyüş parkurları bulunan Aydos Ormanı İstanbul’un en yüksek noktası olma özelliğinde… Fotoğraf çekmek, yürüyüş yapmak, dinlenmek ve piknik yapmak için çok uzaklara gitmenize gerek yok!

Türkmenbaşı Tabiat Parkı / Sarıyer

Yaklaşık 6 hektarlık bir alandan oluşan Türkmenbaşı, 1998 yılında tabiat parkı olarak kabul edilmiş. Yürüyüş, piknik yapmak için alanları ve çocuk parkları bulunan bu doğa harikası park, müthiş manzaraları ile fotoğrafçıların da akın ettiği bir yer olma özelliği taşıyor.

Avcıkoru Tabiat Parkı / Şile

Şile Çekmeköy il sınırı içinde yer alan Avcıkoru Tabiat parkı İstanbul yürüyüş rotaları arasında en keyifli alanlardan biri… 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen doğal alan, eşsiz flora ve faunası ile bisiklete binmek, yürüyüş yapmak, fotoğraf çekmek, piknik yapmak ve at binmek için ideal İstanbul doğa yürüyüşü rotaları arasında yer alıyor.

Alemdağ Ormanı / Çekmeköy

Çekmeköy ilçe sınırları içinde yer alan Alemdağ, İstanbul Anadolu yakasının Aydos, Kayışdağı ve Çamlıca tepelerinin ardında, 442 metre yüksekliğinde, İstanbul’un Aydos’tan sonra en yüksek ikinci tepesidir. İstanbul doğa yürüyüşü rotaları arasında yer alan 2000 dönümlük ormanlık alan, meşhur Taşdelen Suları’nın da kaynağını teşkil etmekte. Mesire yerleri, yürüyüş parkurları, doğal bitki örtüsü ve ev sahipliği yaptığı çeşitli hayvanlarıyla İstanbul’un muhteşem doğal yaşam alanlarından biridir.

Büyükada Tabiat Parkı / Adalar-Büyükada

Yaklaşık 5 hektarlık bir alana sahip olan Büyükada Tabiat Parkı 2011 yılında Devlet Ormanı statüsüne geçmiştir. İbreli ağaçlardan oluşan florası, özellikle Kızılçam (Pinus Brutia) ağaçları ile enfes bir doğaya sahiptir. Kızıl sincap (Sciurus Vulgaris), ada tavşanı (Oryctolagus cuniculus), kirpi (Erinaceus Concolor) gibi hayvan türlerinin yanı sıra çeşitli kuş türlerine de doğal yaşam alanıdır. Sürüngenlerden tosbağa (Testudo Graeca), kaya kertenkelesi (Lacerta Saxicola), kurbağa (Bufo Viridis) ve çeşitli yılan türleri bulunmaktadır. Çevresinde Aya Nikola Manastırı, Adalar Müzesi, Aya Yorgi Kilisesi, Rum Yetimhanesi ve Hamidiye Camii görülmeye değerdir. Güzel bir yürüyüşten sonra gezilebilir. 🙂

İstanbul Kent Ormanı / Kanuni Sultan Süleyman Kent Ormanı / Beykoz

Beykoz-Ümraniye yolu üzerinde yer alan, şehrin mesire yeri, Beykoz Belediyesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın imzaladığı protokolle 8 milyon 479 bin metrekarelik bir alanda kuruldu. İçinde suni bir gölet, yaklaşık 11 kilometre uzunluğunda gezinti ve yürüyüş parkuru, 4 bin 400 metrelik bir bisiklet yolu ve parkı, piknik alanları, çocuk oyun sahaları, çeşmeler, restoran ve kafeterya bulunuyor. İstanbul’a nefes aldıran bu alanda ayrıca 778 araçlık otopark da yer alıyor.

Atatürk Arboretumu / Bahçeköy-Sarıyer

İçeri hiçbir şekilde yiyecek ve içecek kabul edilmeyen Atatürk Arboretumu nadir bitki ve ağaç türleri, yapay göletleri ve barındırdığı çeşitli hayvanlarla, doğada yürüyüş yapmak isteyen İstanbulluları selamlıyor. 296 hektarlık bir alanda kurulmuş olan arboretum, Dünyadaki diğer arboretum ve botanik bahçeleri ile tohum ve fidan temini konusunda alışveriş içindedir.
21 Mart Dünya Ormancılık Günü çerçevesinde girişlerin herkes için ücretsiz olduğu arboretum, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında tüm ilkokul öğrencilerine ve refakatçilerine ücretsizdir.

Gülhane Parkı / Eminönü

Gülhane Parkı İstanbul’un ortasındaki en geniş ve yeşil halk parklarından biridir. Adını, 1839 yılında ilan edilen Gülhane Fermanı (Tanzimat Fermanı veya Gülhane Hatt-ı Şerif-î )’ndan alır. Gülhane Parkı, bir zamanlar Topkapı Sarayı’nın bir parçasıydı. 1912 yılında halk parkı olarak açılmış ve içinde de bir hayvanat bahçesi kurulmuştur. 2008 yılında ise Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası’nda, İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi hizmete girmiştir. Küçük yürüyüşler için keyifli bir alan olan parkın çok yakınında konuşlanmış tarihi camii, müze, sarnıç ve diğer eserleri görme imkanı da bulunuyor.

Sultangazi Kent Ormanı

800 dönümlük bir alan kaplayan ormanlık alan, Alibey Barajı ve Alibey Gölü’nün yakınında yer alıyor. İçinde oyun parkları, yürüyüş parkurları ve kafeterya bulunan ormanda futbol, voleybol ve futbol oynamak için ayrı sahalar da bulunmakta.

Saklıgöl / Şile

Şile’deki Karamandere Köyü sınırları içinde bulunan bu harika doğal alan, yıllardır doğa sporcularının uğrak yerlerinden biri olma özelliğini koruyor. Yürüyüş parkurlarının yanı sıra bisiklet yolları, kahvaltı ve piknik alanları da bulunan Saklıgöl manzaralarıyla fotoğrafçılar için de eşsiz bir cennet.

Çilingoz Tabiat Parkı

Çilingoz ilçesi sınırları içinde yer alan bu tabiat parkı yaklaşık 18 hektarlık bir alana sahip. Çok çeşitli bitki türlerini barındıran parkta kayın, kızılağaç, gürgen ve meşe ağaçları gibi, 163 tür ve alt tür vardır. Parkın güneybatısında Kırkçeşme Su Yolu’na ait bir yapı olan Büyük Bent vardır. Bunun yanı sıra, su sarnıcı kalıntısı ve namazgah mihrabiyesi de kültürel ögelerinden biridir. Bu güzel doğal alanda yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, yakında yer alan plajında yazın yüzebilirsiniz.

Ağva-Sardala Koyu Parkuru / Ağva-Şile

Ağva’dan Kandıra Sardala Koyu’na dek uzayıp giden parkur, kampçıların ve diğer doğa sporcularının da başlıca doğal alanlarından biri… Son noktası Sardala Koyu hem denize girebileceğiniz, hem de doğanın tadına varabileceğiniz enfes ve bozulmamış bir alan…

Emirgan Parkı / Emirgan-Sarıyer

Enfes doğası, lale bahçeleri, yürüyüş parkurları ve köşkleriyle harika bir hafta sonu geçirmek istiyorsanız İstanbul’un göbeğindeki Emirgan Parkı’na gidin. 120’yi aşkın nadir bitki ve ağaç türüne ev sahipliği yapan koru, adını 4. Murat’ın İran seferinden dönerken yanında getirdiği Emirgune’nin oğlu Tahmasb Kulu Han’dan almış.

Yıldız Parkı / Beşiktaş

İstanbul’un tam ortasında, Beşiktaş’ta yer alan park, asma köprüleri, şelaleleri, göleti ve doğasıyla doğa yürüyüşü yapmak isteyen İstanbullulara eşsiz bir gün vaat ediyor. İçinde köşklerin yer aldığı alanda sincapları görebilmeniz mümkün.