Webinar Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey!

Webinar Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey!

Webinar Nedir?

Webinar ya da diğer adıyla web seminerleri, internet üzerinden gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilen çevrim içi toplantı veya sunumlardır. Başka bir tanımlamayla, kişileri dünyanın herhangi bir yerindeki katılımcılara bağlayan çevrim içi bir etkinliktir, diyebiliriz.

Webinar program ve uygulamaları, iş yaşamında gerçek zamanlı bilgi alışverişi, tartışma, sunum, eğitim, toplantı, dosya gönderme ve alma kolaylığı sağlar. Evden çalışanlar için ve başka şehirlerdeki ekip üyeleriyle, başka ülkelerdeki iş ortaklarıyla, yöneticilerle online toplantılar gerçekleştirmek isteyenler için mükemmel bir teknolojik ortam sunar.

Webinar Uygulamaları İle Neler Yapabiliriz?

  • Video ve Sunum Paylaşma
  • Katılımcılarla Sohbet
  • Beyaz Tahta
  • Anketler
  • Masaüstü Paylaşımı

Webinar Uygulamalarının İş Yaşamına Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Web seminer uygulamaları, sunum yapanlar ve katılımcılar açısından oldukça pratik süreçler yaratır. Her zaman ve her yerde toplantı düzenlemenin mümkün oluşu günümüz modern ve teknolojik iş yaşantısı açısından büyük bir kolaylıktır. İsterseniz bu web seminer etkinliklerinin avantajlarını maddeler halinde anlatmaya çalışalım;

Online Katılım Konforu

Kişiler iş yerine gelmek zorunda kalmadan, evde, iş gezisinde veya tatilde bir webinar düzenleyebilir veya katılım sağlayabilir.

Mekan Bulma, Ayarlama Zorunluluğu Yok!

Webinar uygulamalarıyla toplantı alanlarının ayarlanması, uygun mekan arama, bulma zorunluluğu ortadan kalkar. Herkes, bulunduğu herhangi bir yerden katılım sağlayabilir. Konferans, toplantı, görüşme, seminer, eğitim, düzenlemek istediğiniz her ne ise, birkaç tıklamayla organize edilir ve online etkinlik başlar.

Masraf Yok!

Web seminerleri internet bağlantısı üzerinden gerçekleştiği için ücretsizdir. Mekan kiralama, otel rezervasyonu ya da yeme-içme zorunluluğu olan seminer, eğitim ve toplantılarda tüm masrafları ortadan kaldırır. Böylelikle bireysel ve kurumsal bütçenize büyük bir katkı sağlar.

Ulaşım, Transfer Derdi Yok!

Diyelim ki toplantı ya da kurumsal bir eğitim için mekanınızı belirlediniz, her şeyi, herkesi organize ettiniz… İşiniz bitmedi. Bir de ulaşım ve transfer sorunu var. Yurt dışından ya da şehir dışından katılımcılar için ulaşım organizasyonları ve transferler bir sürü zaman alır. Aynı zamanda bütçeyi ciddi anlamda sarsar. Webinar sizi bu angaryalardan kurtarır.

Webinar Uygulamaları Hangi Alanlarda Kullanılır?

Web seminerleri, kurumsal eğitimden toplantılara, sunumlardan pazarlama faaliyetlerine kadar tüm alanlarda başarıyla kullanılabilir.

Online Eğitim İçin Webinar

Eğitimciler web seminerleri ile daha geniş bir öğrenci kitlesine ulaşabilirler. Seyahat için zaman ve para harcamak zorunda kalmazlar. Katılımcılar ise web seminerinize bulundukları her yerden katılabilirler.

Katılımcılar açısından eğitim faaliyetleri daha az maliyetli hale gelir. Çünkü eğitmenler mekan kiralama, ulaşım, yeme-içme gibi temel giderleri üstlenmeyeceklerinden, eğitim ücretini daha düşük tutacaklardır. Bu da, eğitim etkinliklerinin daha ulaşılır olması açısından önemlidir.

İşletmeler için de, çalışanlarını eğitmek ve bilgilerini güncel tutmak için webinar uygulamaları çok elverişlidir. Bugünün çağdaş dünyasında, teknolojinin en son trendlerine ayak uyduranlar başarılı olabilirler.

Online eğitime dair bir başka yazılarımız: “Online Eğitim Avantajları”

“Online Eğitim Nedir? Zaman ve Mekandan Bağımsız Eğitim”

“Türkiye’de Uzaktan Eğitim Tarihi: Radyodan Bilgisayara”

Pazarlama İçin Webinar

Pazarlama, webinar uygulamalarından en çok yararlanabilecek alandır. Her şeyden önce, video konferanslar sayesinde bir ürünü sergilemek ve tanıtmak çok daha kolay hale gelir.

Aynı zamanda, bu tür uygulamalar müşterilerinizle uzun vadeli bir bağlantı kurmanıza yardımcı olur. Ürünle veya hizmetle ilgili gerekli bilgiler verildikten sonra, sorular yanıtlanabilir ve daha sonra anket sonuçlarından yararlanılabilir.

Webinar İçin Neler Gereklidir?

  • Katılımcılar için internet erişimi ve kulaklık, mikrofon gibi bir ses bağlantı cihazları
  • İnternet bağlantısı
  • Web kamerası
  • Uygun bir sistem

Ek yazılım ve özel ekipman yüklemenize gerek yoktur. Sadece internet bağlantısı, ses kartı, hoparlörü ve mikrofonu olan bir bilgisayara sahip olmak yeterlidir.

Herhangi bir teknik bilgiye sahip olmanız gerekmez. Arama motorlarını kullanabiliyor ve video izleyebiliyorsanız, bir webinar da düzenleyebilirsiniz demektir.

Webinar Nasıl Yapılır?

Webinar Planlama

İlk önce etkinliğinizi planlamanız gerekir. Seçtiğiniz bir platformda bir hesap oluşturun ve etkinliğin tarihini, saatini ve süresini ayarlamak için kontrol panelini kullanın.

Daha sonra etkinliğinizi hedeflerinize ve kitlenizin beklentilerine uygun hale getirmek için ayarları kullanın.

Bu sırada etkinliğinizin daha verimli gerçekleşmesini sağlayacak ek dosyalar da yükleyebilirsiniz. Etkinliğe başlamadan önce web kameranızı, mikrofonunuzu, kulaklığınızı ve internet bağlantınızı kontrol edin.

Bir Webinar Etkinliği Düzenleyin

Öncelikle katılımcılarınıza birer davet bağlantısı yollamanız gerekir. Bağlantıları yolladınız, dosyalarınızı ve geriye kalan detayları kontrol ettiniz ve etkinliği başlattınız. 

Canlı webinar etkinliklerinde bilgisayarınız veya tabletinizin önünde oturur ve katılımcılarla konuşmaya başlarsınız. Fakat sadece kamera karşısında konuşmanız yeterli gelmeyecektir. Dijital grafikler, tablolar, notlar ve görseller sunumuzu daha etkili hale getirecektir. Bunun için masaüstü paylaşımı gibi etkileşimli araçlar kullanabilirsiniz. Böylece karşı taraflara aktardığınız bilgiler daha kalıcı hale gelir.

Katılımcılar sizi izlerler, birbirleriyle ve sizinle sohbet veya forum aracılığıyla irtibat kurarlar.Siz onları göremezsiniz.

Etkinliğiniz sırasında katılımcılarınızdan çeşitli sorular gelecektir. Tüm bu soruları ve tüm yorumları cevapladığınızdan emin olun. 

Daha sonra düzenleyeceğiniz webinar etkinliklerinizi daha verimli hale getirebilmek ve katılımcı memnuniyetini üst seviyeye taşımak için katılımcılara anket göndermek iyi bir fikir olabilir.