evden çalışma
Evden Çalışma Yaygınlaşıyor

Evden Çalışma Yaygınlaşıyor

Evden çalışma, program iyi yapıldığı sürece oldukça verimli bir çalışma şekli… İngilizcede “homeoffice”, “freelance”, “freelance work” gibi kelimelerle tanımlanıyor.

Bazı araştırmalar, evden çalışanların ofiste çalışanlardan % 13,5 oranında daha üretken olduğunu söylüyor. Bu da bize şunu gösteriyor; birçok iş evden çalışma şeklinde sürdürülebilir. Belki de çalışanlar bu sistemle daha verimli hale gelecekler, kim bilir!

Ofiste çalışırken birden bire bu düzene geçmek elbette hiç kolay değil. Şimdi isterseniz evden çalışma ile ilgili merak edilenleri sorular ve cevaplar halinde açıklayalım;

Çalışma Odanız ve Alanınız Nasıl Olmalı?

Evden çalışma düzeninizin sağlıklı kurulması çok önem taşıyor. Ofis ortamından evden çalışma ortamına verimli bir geçişin ilk adımı tam olarak nerede çalışacağınızı belirlemektir.

Evinizde bir ofis odası belirleyin. Bu oda, ısı, sessizlik, dekorasyon, büyüklük ve konum olarak evinizin en uygun bölümünde yer almalı. Çünkü gününüzün kayda değer bir kısmını bu odada geçireceksiniz.

Kışın ve yazın odanın sıcaklığı çalışmanız için çok uygun olmalı. Ne çok sıcak, ne de soğuk. Çok sıcakta üzerimize bir rehavet çöker, uyumaya eğilimli oluruz. Ortam soğuk olduğunda da ellerimiz yazmaz, çizmez olur, üşümekten kafamız dağılır. Bu nedenle ısı koşulları çok önemlidir.

Odanızın havalandırma koşullarını gözden geçirin. Sıklıkla açıp kapayabileceğiniz bir pencere var mı? Havalandırmayı klima ya da küçük ızgaralarla mı yapıyorsunuz? İyi bir havalandırma çok önemli. Oksijen, olmazsa olmazımız…

Odanız çok gürültülü bir sokağa mı bakıyor? Her ne kadar sessizlik ya da gürültülü, kalabalık çalışma ortamı kişisel bir tercih olsa da, bir genelleme yapmanın sakıncası yok! Sakin bir oda ayarlamaya bakın! Dış uyaranlar, çalışırken sizi fazlasıyla rahatsız edecek ve dikkatinizi dağıtacaktır.

İmkanlarınız elverişli ise çalışma alanınızı mümkün olduğu kadar geniş tutmaya bakın. Ferah ferah çalışın, çalışma saatleriniz uzayıp odanızda daha fazla mesai yapmak zorunda kalırsanız çok şikayet etmezsiniz.

Odanız çocuklarınızın, eşinizin sürekli gelip geçtiği, dikkatinizi toplamanıza engel olan bir bölümde mi? Bunu değiştirmek zorundasınız. İkide birde bölünerek nasıl başarılı olabilirsiniz ki?

Şimdi gelelim çalışma alanınıza. Bazı kişiler masada, bazı kişiler koltukta, bazı kişiler ise bilgisayarını kucağına yerleştirerek çalışır. Tercih sizin. En rahat nasıl çalışabiliyorsanız o şekilde çalışın.

Ortamınızı oluşturun, gerekiyorsa biraz alışveriş yapın, cebinizdeki akrebe yol verin. Koltuk, masa, iş dosyalarınızı yerleştirebileceğiniz dolaplar, mantar pano gibi yardımcı eşyalar satın alın. İş için birazcık masraf yapmak iyidir, çünkü harcadığınız para eninde sonunda size geri dönecektir.

Odanızın duvarına ya da uygun bir yere, kazandığınız ödülleri, diploma ve sertifikalarınızı, yazarsanız kitaplarınızı, sanatçıysanız ürettiğiniz sanatsal işlerinizi yerleştirmeniz iyi bir motivasyon aracıdır.

Bir de tertiplilik-dağınıklık konusu var! Bazı kişiler çok dağınık çalışır, bazı kişiler ise çok tertiplidirler. Siz hangisiyseniz kendinize öyle bir ortam hazırlayın. Tertipliyseniz, masanızı, odanızı sürekli derli toplu tutun, dağınıklıktan keyif alıyorsanız işiniz daha kolay! Etrafı sık sık toparlamak yok! Dağıtın, çalışın çalışabildiğiniz kadar! 🙂

Hangi Araçlar Size Yardım Edebilir?

Her şeyden önce mümkün olduğunca aynı saatte uyanabilmek için alarmlı bir saate ihtiyacınız olacak. İşinizi mobil telefonunuza yükleyebileceğiniz bir uygulama da görür. Hangisinin ihtiyaçlarınıza en iyi cevap veren  uygulama olduğunu anlamak kolay! Deneyin… Olmadı, silin… Bir başka uygulamayı yükleyin… Deneyin… Olmadı, silin… Size uygun uygulamayı bulana kadar denemeye devam edin.

Gerek evde çalışanlar, gerek ofis çalışanları için ajanda ve zamanlayıcılar iyi birer yardımcıdır. Günlük, haftalık, aylık, hatta yıllık planlarınızı aşamalar halinde kontrol edebilmenize olanak tanır. Bildirimleri, işe başlamanız ya da bitirmeniz gereken zamanlar konusunda uyarır.

İşveren, ortak, çalışma arkadaşı veya müşterilerinize uzaktan bağlanmanızı sağlayacak araçlara ihtiyacınız var.  Öncelikle internet bağlantısı ve bir bilgisayara… Sonrasında konferans görüşmeleri yapmanız gerekiyorsa gerekli program ve uygulamalara…

Kendi Öz Disiplininizi Nasıl Oluşturabilirsiniz?

Evden çalışırken, ekip üyeleri veya patronunuz tarafından teşvik görmeyeceksiniz. Bu nedenle bir kilometre taşı ya da “Başarıyla Tamamlandı” listesi oluşturun. Bu, size gerekli motivasyonu sağlayacaktır. Küçük hedeflere ulaşarak, başarıya giden yolda devam etme olasılığınız daha yüksek olacaktır.

Bunun için de mobil telefonunuza ya da bilgisayarınıza kurabileceğiniz uygulama ve programlardan yararlanabilir, “Yapılacaklar-Başarıyla Tamamlandı” listenizi dijital ortamda oluşturabilirsiniz.

Artık kontrol sizde! Her sabah yapılacaklar listenizi gözden geçirin ve gün için görevlerinizi düzenleyin. Hepsi bu!

Dinlenme Saatlerinizi Nasıl Ayarlayabilirsiniz?

Kendinize mola süreleri belirleyin ve arkadaşlarınıza, ailenize ya da iş arkadaşlarınıza her gün o saatlerde arama, e-posta veya mesajlaşmalar için uygun olacağınızı bildirin.

Mesajlara yanıt vermek, yürüyüşe çıkmak, evinizle ilgili başka işler yapmak veya sosyal medyada gezinmek için molalarınızı kullanın.

İlişkilerinizi, İşlerinize Göre Nasıl Ayarlayabilirsiniz?

İşinizi ve kişisel hayatınızı ayrı tutmak için elinizden geleni yapın. Bu, görevlerinizi bölümlere ayıracak, üretkenliğinizi en üst düzeye çıkaracak ve sağlıklı bir iş – yaşam dengesi kurabilmenize yardımcı olacaktır. Evden çalışan birçok kişi sürekli çalıştıklarını ifade ederler. Oysa ki özel yaşamınıza, ailenize, arkadaşlarınıza da zaman ayırabilmeyi öğrenmelisiniz.

Bunun yanı sıra, üretken olabilmek ve üretken kalabilmek için kendiniz ve çevrenizdeki insanlar için katı sınırlar belirlemeniz gerekir. Ailenize ve arkadaşlarınıza, örneğin saat dokuz ila saat beş arasında müsait olmadığınızı söyleyin.

Birlikte yaşadığınız insanların çalışıyor olduğunuzu anladıklarından emin olun. Profesyonel görüşmeler yaparken odanızın kapısını kapatın. Daha da iyisi, kapınızın dışına bir tabela koyun. Böylece rahatsız edilmezsiniz.

İletişim ve Bağlantılar

Eğer bir ekip çalışmasının parçasıysanız, diğer ekip üyeleriyle bağlantıda kalmak ve mükemmel işler üretmeye devam etmek için iletişim şarttır.

Bir ekip, etkili iletişim etrafında toplandığında, tüm süreçler ve prosedürler daha sorunsuz çalışacaktır. Dijital toplantı araçlarını kullanarak ekibinizi bağlı tutabilirsiniz.

Çoğu zaman dijital toplantılar ofis toplantılarından daha verimli olabilir. Birçok çalışan, yüz yüze toplantılarda konuşmaktan rahatsızlık duymaktadır. Bu nedenle dijital toplantı, içe dönük kişilerle sağlıklı çalışmanın mükemmel bir yoludur.