Komik Çocuk Kitapları: En İyi 10 Kitap

Komik Çocuk Kitapları: En İyi 10 Kitap

Komik çocuk kitapları çocuklara kitap okuma sevgisi aşılamak ve onlara keyifli bir okuma deneyimi sunmak için ne kadar etkili öyle değil mi?

Çocuklara Okumayı Sevdirmek adlı blog yazımızda çocuklara kitap sevgisi aşılamanın bazı püf noktalarını okuyabilirsiniz.

Hele o kitaplar karikatür çizgileriyle bezenmiş olursa…

Bu yazımızda, ülkemiz yazarlarından en neşeli, aynı zamanda düşündürücü en komik çocuk kitapları arasından 10 tanesini seçtik. Listemize buyurun;

Hababam Sınıfı / Rıfat Ilgaz

Kah kahkahalarla, kah hüzünlenerek okuduğumuz, Türk Edebiyatımızın çınarı Rıfat Ilgaz’ın klasikleşmiş bu eseri komik çocuk kitapları listemizin ilk sırasında yer alıyor.

Kel Mahmut, İnek Şaban, Güdük Necmi, Hafize Ana, Tulum Hayri, Kalem Şakir, Badi Ekrem ve diğer unutulmaz karakterleriyle bu müthiş eserini Rıfat Ilgaz, yatılı okuldaki öğrencilik ve öğretmenlik yıllarından yola çıkarak yazmış.

Kitapta, bir grup tembel lise öğrencisinin yatılı okuldaki komik maceraları anlatılıyor. Okulun müstahdemi Hafize ana, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerinin aslında sıcak kalpli fakat görünürde katı disiplinlerine karşılık, merhameti ve duygusallığı ile öğrencileri koruyup kollamaktadır.

Eser, öğrenci ve öğretmen gözüyle eğitim sistemine mizahi bir eleştiri getiriyor.

Beyaz perdede de izlemeye doyamadığımız Hababam Sınıfı, ilk kez 1975 yılında, Umur Bugay’ın senaryosu ile, yönetmen Ertem Eğilmez tarafından beyaz perdeye uyarlanmış. Filmin müzikleri ise Melih Kibar’a ait.

İlk filmin başarısının ardından 5 film daha çekilmiş. 2004 yılında yeni versiyonlarının da filme çekildiği kitap, herkesin kendinden bir şeyler bulduğu, gönüllerimizde yer etmiş çok önemli bir eser.

Şimdiki Çocuklar Harika / Aziz Nesin

Çocuklara, “Çocuklara En Güzel Masallar”, “Çocuklara En Güzel Öyküler”, “Ben de Çocuktum”, “Aziz Dede’den Masallar” gibi pek çok eser bırakmış olan Aziz Nesin, “Şimdiki Çocuklar Harika” adlı, klasikler arasına girmiş bu kitabında çocuk gözüyle yetişkinlerin dünyasını ele alıyor.

Çocuk yetiştirmek konusunda yaptığımız yanlışları, değer yargılarımızı eleştirel bir bakış açısıyla anlatan yazar, eğlendirirken bol bol düşündürüyor.

Taşındıkları için ayrılmak zorunda kalan iki çocuk, birbirleriyle mektuplaşarak görüşmeyi sürdürür. Kitap, yakın arkadaşlar arasında gidip gelen bu eğlenceli ve ince ince düşündürücü mektuplardan oluşmaktadır.

“Bu roman, çocukların büyüklerine karşı haklarını ve kendilerini savunmalarıdır.

Bu romanı, salt çocuklar için değil, ana babalarla öğretmenler için de yazdım.”

Aziz Nesin

Kahkahacı Sınıf / Muzaffer İzgü

Öğretmen ve yazar Muzaffer İzgü, roman, tiyatro oyunu, çocuk kitapları ve gülmece öyküleri ile tanındı. “Ökkeş” serisi, “Hayri Potur Harry Potter’a Karşı”, “Kiraz Kız”, “Bakkal Amca”, “Yumurtadan Çıkan Öğretmen” ve daha pek çok çocuk klasiğini çocuklara armağan etti.

Eserlerinde kendi çocukluğundan izler, toplumsal gözlemler yer alır. İçinde yaşadığı halkın gerçeklerini, eleştirel ve mizahi üslubuyla ortaya koyar. Topluma ve insana ayna tutar.

Muzaffer İzgü’nün “Kahkahacı Sınıf” kitabı, dört köyün ortasında yer alan bir okula, her gün kar kış demeden, yürüyerek giden on üç çocuğun hikayesini anlatıyor.

Tembeller Orkestrası – Sakızağacı Çocukları / Yalvaç Ural

Yalvaç Ural, 60’ın üzerinde çocuk kitabı, yetişkinler için 5 kitabı yayımlanmış, eşsiz bir mizah dili olan, dünyaca ünlü yazarlarımızdan. Hollanda 5. Uluslararası Çocuk Şiir Festivali’nde “Armonikanın Şairi” ve “Dünya Çocuk Şiirinin Şampiyonu” diye nitelendirilmiş. İlk kitabı “Sihirli Pabuçlar” yayımlandıktan sonra o kadar sevilmiş ki, çizgi filmi yapılmış. “Evliya Çelebi’nin Gezileri – Az Gittik Uz Gittik”, “Tekir Noktalama İşaretlerini Öğretiyor” gibi eserlerinin de çizgi filmleri yapılmış.

“Tembeller Orkestrası – Sakızağacı Çocukları” ise, Yalvaç Ural’ın müzikle haşır neşir neşeli çocukluk anılarından oluşuyor.

Bebek Annem / Behiç Ak

Karikatürist, yazar Behiç Ak’ın “Bebek Annem” adlı kitabı, “Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği”, “Postayla Gelen Deniz Kabuğu” ve “Eve Giden Küçük Tren” adlı çocuk romanlarından oluşan koleksiyonunda yer alıyor.

Plansız kentleşme ve tüketim toplumuna eleştirel bir bakış getiren Behiç Ak, kitabında “normal” kavramının ne olduğunu da sorguluyor.

Yeni sınıfına alışmaya çalışan Ziya, okul açıldığından beri hiç gelmeyen sıra arkadaşı Şule’yi çok merak etmektedir. Bir süre sonra Şule sınıfa gelir. Annesinin bir rahatsızlığı olduğunu öğrenen Ziya, Şule ile birlikte, esrarengiz Kıpırdamayan Adam, tambaki balığı ve örgü kursundakilerin yardımıyla annesini yeniden gülümsetebilecek midir?

Toto’nun Sınıfı / Sevim Ak

1987 yılından beri çocuk kitapları yazan Sevim Ak, ilk kitabı “Uçurtmam Bulut Şimdi” ile Akademi Kitabevi Öykü Ödülü almıştır.

“Karşı Pencere”, “Pembe Kuşa Ne Oldu”, “Penguenler Flüt Çalamaz”, “Toto ve Şemsiyesi”, “Babamın Gözleri Kedi Gözleri”, “Vanilya Kokulu Mektuplar”, “Mahalle Sineması”, “Puf Pufpuf Cuf Cufcuf ve Cino”, “Dalgalar Dedikoduyu Sever”, “Domates Saçlı Kız”, “Sakız Kızın Günleri”, “Sakız ve Aytaşı”, “Sakız ve Haftanın Öyküsü”, “Sakız ve Rüzgar Adam”, “Gemici Dedem”, “Dörtgöz”, “Çilekli Dondurma” gibi pek çok esere imza atmış olan yazar, çağımızın en üretken çocuk edebiyatı yazarlarından.

Toto ise, yazar Sevim Ak’ın çocuk kitabı karakterlerinden biri… “Toto’nun Şemsiyesi” kitabından aşina olduğumuz yazar, Toto’nun eğlenceli sınıfında hem meraklandırıyor, hem de bol bol güldürüyor.

Şirin Şekerpare Ayvayı Yedim! / Ayşen Baloğlu

Karikatürist, yazar Ayşen Baloğlu’nun, hem yazıp hem resimlediği Şirin Şekerpare serisinin ilk üç kitabından ilki “Ayvayı Yedim!”… Yazarın, serinin devamı niteliğinde, “Yaşasın Okulumuz!” ve “Dijital Cadı” adında iki kitabı daha bulunuyor.

Seri, dijital bir dünyanın tam merkezinde, ‘gerçek’ yaşanmışlık, paylaşım ve ilişkilerden uzaklaşmış çocuklar ile cep telefonları ve tabletleri ‘dijital dadı’lar olarak algılayan ebeveynler için bir mesaj niteliği taşıyor.

Kitabın kısa özeti ise şöyle;

Okulların açılmasına birkaç gün kala, annesi, 9 yaşındaki Şirin Şekerpare’nin tabletini saklar.

Bu, ilk başlarda zor ve sıkıcı gelse de, Cücü dedesinin de desteğiyle, kendine, zamanla hem eğlenceli, hem de eğitici faaliyetler bulur. ‘Gerçek’, ‘değerli’ ve ‘kalıcı’ kavramlarla tanışır.

Tembel Teneke Acaba Nerede? / Mavisel Yener

Çocuklar ve gençler için pek çok roman, şiir, öykü, radyo oyunu ve tiyatro oyunu yazan Mavisel Yener, çocuk yazını alanında atölye çalışmaları da yapıyor.

“Mavi Elma”, “Çikolata Zamanı”, “Komik Şiirler”, “Dinozorla Kahvaltı”, “Çorap Canavarı”, “Uçan Goril”, “Mavi Orman”, “Öğretmen Neden Çıldırdı?”, “Kedi Ted’in Serüvenleri”, “Çılgın Köpek” ve daha pek çok çocuk edebiyatı eserine imza atan yazar, “Tembel Teneke Acaba Nerede?” adlı kitabında bir kedi ile Ata adındaki bir çocuğun hikayesini anlatıyor;

Ata bahçedeki çöp bidonunda bir kedi görür. Kediyi eve götürüp götürmemekte kararsız kalır.

Aile ilişkileri, hayvan sevgisi gibi konulara dikkat çeken bu eğlenceli kitap, son sayfalarında okuruna yönelttiği sorularla etkileşimli bir okuma deneyimi sunuyor.

Komikçi Dükkanı / Erdoğan Oğultekin

Karikatürist ve yazar Erdoğan Oğultekin, “Çizgilerle Nasreddin Hoca”, “Balina Yuttu Bizi”, “Çok Komik Bir Masal”,  “Geveze Leylek Çalçene”, “Komik Bilmeceler”, “Otur Sıfır!” gibi pek çok komik çocuk kitapları yazarı ve çizeri…

“Komikçi Dükkanı” kitabı ise, karikatürler eşliğinde eğlendirirken düşündüren birbirinden komik fıkralardan oluşuyor.